Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на алергија: Гребење на грлото и кашлање.

Гребење на грлото и кашлањето се вообичаени симптоми на алергија на аеросоли, чад, домашни миленици, мувла, храна и други алергени кои можат да влијаат на респираторниот систем. Овие алергии може да предизвикаат различни реакции, вклучувајќи воспаление на носот, грлото и бронхиите. Ако знаете кои алергени ги предизвикуваат вашите симптоми, обидете се да ги избегнете. Користете маски за нос и уста кога сте изложени на алергени во воздухот, ова може да помогне во заштитата на вашиот респираторен систем. Редовното проветрување на просторијата може да помогне да се намали концентрацијата на алергени во воздухот. Плакнењето на грлото и носот со топла солена вода може да помогне да се отстранат алергените и да се подобри респираторната функција. Употребата на лекови како што се антихистаминици и интраназални кортикостероиди може да биде корисна во контролирањето на симптомите на алергија.

 

Алергиските болести се појавуваат поради необичната реакција на имунолошкиот систем на супстанции (алергени) кои се сметаат за туѓи и потенцијално опасни. Не е сосема јасно зошто некои луѓе развиваат алергии додека други не. Во сите случаи, алергијата се формира како резултат на комбинација на генетски и еколошки фактори кои влијаат на имунолошкиот систем.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Употребата на антихистаминици и интраназални кортикостероиди може значително да помогне во контролата и ублажувањето на симптомите на респираторните алергии. Антихистамининските лекови го блокираат дејството на хистаминот, хемикалија ослободена за време на алергиски реакции што предизвикува симптоми како што се гребење на грлото, кивање, чешање на носот, отежнато дишење и други проблеми со дишењето. Антихистаминиците можат да помогнат да се ублажат овие симптоми и да се олесни дишењето. Интраназалните кортикостероиди се лекови кои се користат за намалување на воспалението во носната празнина. Тие можат да помогнат да се намали отокот, чешањето и течење на носот. Интраназалните кортикостероиди делуваат директно на местото на воспалението и обично се безбедни за употреба под медицински надзор. Овие лекови често се препишуваат за луѓе кои имаат алергија на полен, прашина, домашни миленици и други алергени кои можат да предизвикаат респираторни симптоми. Сепак, важно е да се консултирате со вашиот лекар пред употреба, особено ако имате други здравствени состојби или земате други лекови. Лекарот ќе може да направи точна дијагноза и да ви препише соодветен третман, соодветна доза според вашите потреби.

 

Избегнувањето контакт со алергенот е една од најефикасните превентивни мерки кога станува збор за алергиски реакции.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Simptom

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin