Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на гастроинтестинални заболувања: Гасови и надуеност.

Гасовите и надуеноста, се јавуваат како резултат на нормални дигестивни процеси во човечкото тело. Процесот на разградување на храната во желудникот и цревата генерира гасови како природен биопроизвод. Гасовите главно се состојат од азот, кислород, водород, јаглерод диоксид и метан. Надуеноста или тешката непријатност од зголемено количество гасови во желудникот или цревата, може да бидат предизвикани од повеќе фактори. Некои од причините вклучуваат јадење храна богата со влакна, газирани пијалоци, брзо јадење, употреба на гуми за џвакање и одредени лекови. Во многу случаи, управувањето со овие симптоми вклучува промена на вашата исхрана, како што е избегнување на храна што предизвикува гас и влакнести јадења. Повеќе физичка активност и правилно џвакање на храната можат да помогнат во намалувањето на гасовите. Во случај на продолжени или интензивни симптоми, советот од лекар може да биде корисен за лекување на причината и спроведување на соодветен терапевтски пристап. Гасовите и надуеноста можат да бидат симптоми на разни дигестивни болести и проблеми. Некои од можните причини вклучуваат синдром на нервозно дебело црево, цревни инфекции, интестинална опструкција, нетолеранција на глутен, воспалителна болест на цревата, дисфункционални дигестивни нарушувања. Ако гасовите и надуеноста станат сериозни или се придружени со други симптоми, важно е да се консултирате со лекар за да се идентификува причината и да се предложи соодветен третман.

 

Најчестите фактори кои можат да предизвикаат или да придонесат за гастроинтестинални заболувања се генетска предиспозиција, невролошки фактори, лоша исхрана и начин на живот, лоша хигиена, инфекции, лекови и хемикалии.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Пробиотиците можат да помогнат во балансирање на цревните бактерии и да го подобрат дигестивното здравје. Лековите против гасови можат да помогнат во намалувањето на гасовите и надуеноста, како што е симетиконот, може да помогне во разградувањето на гасовите. Избегнување на храна која најчесто предизвикува гасови, како лук, брокула, грав, храна со малку влакна и избегнување брза храна. Физичката активност може да помогне во стимулирање на дигестивниот систем и намалување на гасовите. Пијте доволно вода за да бидете добро хидрирани и да го помогнете процесот на варење. Важно е да се консултирате со лекар особено ако гасовите и надуеноста станат проблематични или се придружени со други симптоми. Лекарот ќе може да го препорача најдобриот третман за вашиот случај и да ви даде превентивени совети.

 

Здравиот начин на живот и доброто дигестивно здравје зависат од многу фактори. Во исто време, треба да се земат предвид индивидуалните потреби и здравствената состојба при прилагодување на вашиот животен стил. Секој организам е различен. Учењето како вашето тело реагира на одредена храна и подобрувањето на здравите навики на живеење може да помогне да се подобри вашето дигестивно здравје.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Dg.

Sëmundje

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme