Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на алергија: Отекување на лицето или други делови од телото.

Отекувањето на лицето или на други делови од телото може да биде симптом на алергиска реакција, позната како ангиоедем. Ангиоедемот предизвикува отекување на подлабоките слоеви на кожата и поткожното ткиво и се јавува брзо, за многу краток временски период. Овој тип на оток обично ги погодува областите како што се лицето, очите, усните, јазикот, вратот, рацете, стапалата или гениталиите. Ангиоедемот може да биде сериозна состојба, особено ако влијае на подлабоките слоеви на респираторниот систем и може да предизвика тешкотии со дишењето. Ако имате оток на лицето или на други делови од телото, со отежнато дишење, веднаш посетете лекар. Ако веќе ви е дијагностицирана алергија и ви е препишано пенкало за епинефрин, следете ги упатствата дадени од вашиот лекар. Епинефринот е лек кој брзо го намалува отокот и може да спаси живот во случај на сериозна алергиска реакција. Избегнувајте алергени кои предизвикуваат алергиски реакции во иднина и консултирајте се со лекар за тестирање и дијагноза.

 

Алергиските болести се појавуваат поради необичната реакција на имунолошкиот систем на супстанции (алергени) кои се сметаат за туѓи и потенцијално опасни. Не е сосема јасно зошто некои луѓе развиваат алергии додека други не. Во сите случаи, алергијата се формира како резултат на комбинација на генетски и еколошки фактори кои влијаат на имунолошкиот систем.

 

Ако ви е дијагностицирана алергија и ви е препишано пенкало за епинефрин, важно е да ги следите упатствата дадени од вашиот лекар. Пенкалото за епинефрин е дел од планот за третман на луѓе со тешки алергии, особено анафилакса. Некои од важните аспекти на користење на епинефрин пенкало вклучуваат:

 

Вашето пенкало за епинефрин има специфичен начин да го користите. Важно е да научите како правилно да го користите.

Треба да го носите вашето пенкало со епинефрин каде и да одите, особено ако сте изложени на познати алергени. Да го имате пенкало со вас е од суштинско значење за брза реакција во случај на алергиска реакција.

Во случај на алергиска реакција, користете го пенкалото за епинефрин како што е препорачано од вашиот лекар. Имајте на ум дека пенкалото не е замена за медицинска нега и треба веднаш да побарате помош и да повикате брза помош (112) или веднаш да ја посетите најблиската болница.

Редовно проверувајте го пенкалото за епинефрин за да бидете сигурни дека е валидно и во добра состојба. Ако на пенкалото му е истечен рокот на траење или ќе истече, треба да го замените.

Известете ги луѓето во близина, вклучително и колегите на работа, за вашата алергија и како да го користат пенкалото за епинефрин.

Секогаш консултирајте се со вашиот лекар за дополнителни совети и информации во врска со употребата на пенкало за епинефрин.

 

Избегнувањето контакт со алергенот е една од најефикасните превентивни мерки кога станува збор за алергиски реакции.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Здравје | Shëndet

Higjiena

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Dg.

Болест

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Dg.

Превенција

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Dg.

Здравственото знаење

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Dg.

Sëmundje

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Здравје | Shëndet

Хигиена

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки