Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Гушењето предизвикано од парче храна или предмет го блокира грлото и спречува кислородот да влезе во белите дробови. Повеќето луѓе го доживеале во одреден момент од животот. Лицето кое се гуши почнува постојано да кашла додека храната или предметот не се отстранат од грлото и не се исчистат дишните патишта. Ако опструкцијата на дишните патишта е тешка и целосна, доводот на кислород во белите дробови се прекинува и ако опструкцијата не се отстрани во рок од неколку минути, лицето може да ја изгуби свеста и да настапува смрт.

 

Најчестите причини за гушење:

 • Недоволно џвакање храна.
 • Зборување и смеење додека се јаде.
 • Алкохолизирана состојба.
 • Невнимание при јадење бонбони, кикиритки и други.
 • Малите деца додека играат со разни мали играчки.

 

Знаци на гушење:

 • Тешкотии со дишењето
 • Испушта чудни звуци кога се обидува да дише
 • Покажува кон грлото или го фаќа вратот
 • Ја држи устата отворена
 • Лицето му станува црвено-сиво-сино
 • Може да изгуби свест

 

Гушењето поради тешка опструкција на горниот респираторен тракт има потрба од итна интервенција.

Како можете да помогнете:

 • Ако лицето е свесно и се мачи да дише, поттикнете го да кашла. Застанете на страна или зад лицето, ставете ја левата рака под неговите гради, наведнете го на половината така што горниот дел од телото да е паралелен со земјата, а со дланката на десната рака изведете пет удари по средина на грбот. Малите деца ги легнувате со стомак на скут и со дланката на десната рака изведете пет удари по средината на грбот.
 • Ако лицето е свесно но не може да дише, да кашла и се гуши, веднаш започнете со маневрот Хајмлих, систем на абдоминални потисоци за исфрлување на опструкцијата од грлото и ослободување на дишните патишта. Застанете зад лицето со едната нога малку пред другата за рамнотежа. Ставете ги рацете околу неговата половина, некаде над папокот, каде левата дланка во вид на тупаница ја фаќате со десната дланка. Притискајте силно во абдоменот, кон назад и малку нагоре.
 • Ако лицето веќе изгуби свест, треба внимателно да се легне на грб. Пробајте да го отстраните предметот од неговото грло. Користете ја вашата лева рака за да му ја држите брадата и отворите устата . Со показалецот во форма на кука од вашата десна рака обидете се да го отстраните туѓиот предмет од грлото на лицето во бесознание. После почнете со кардиопулмонална реанимација за да се спаси неговиот живот. Тука веќе, веднаш се повикува хитна медицинска помош.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Dg.

Превенција

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Dg.

Болест

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Dg.

Дијагноза

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës