Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Модринки се мали количества крв што течат во ткивото по повреда, често предизвикани од удар или повреда. Предизвикана од крварење под кожата или во ткивата под кожата, модринката може да се развие брзо или да се појави неколку дена по повредата. Тие обично ја достигнуваат својата максимална боја во рок од неколку дена. Постепено, бојата почнува да бледне како дел од процесот на лекување. Модринките може да бидат придружени со оток околу повреденото место и исто така може да укажат на длабока повреда. Постарите лица и оние кои земаат антикоагулантни лекови, како што се аспирин или варфарин, може лесно да добијат модринки и при најмали повреди. Ако модрината е придружена со сериозна повреда, болка или друга непријатност, важно е да се побара лекарска помош. Ако имате постојани модринки или ако тие се појавуваат без позната причина, консултирајте се со лекар за подетална анализа и совет.

 

Како можете да си помогнете:

  • Подигнете го и потпорете го повредениот дел во удобна положба.
  • Нанесете ладна облога, пакување со мраз завиткана во крпа на модрината околу 10 минути. За да се намали протокот на крв во повредата и да се минимизира отокот и модринките.
  • Одморете ја повредената област и избегнувајте активности кои можат да предизвикаат поголем притисок.
  • Ако модрината е резултат на сериозна повреда или ако се сомневате во сериозноста на повредата, побарајте лекарска помош.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Здравје | Shëndet

Хигиена

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Здравје | Shëndet

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar