Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve gastrointestinale: Kapsllëku.

Kapsllëku është zbrazje e parregullt dhe e vështirë e zorrës së trashë, jashtëqitje të forta dhe të pakta dhe një ndjenjë e zbrazjes së pamjaftueshme të zorrëve. Kapsllëku mund të jetë një nga simptomat e sëmundjeve të ndryshme gastrointestinale. Kapsllëku përkufizohet si një gjendje në të cilën një person përjeton vështirësi dhe parehati me lëvizjet e zorrëve. Në shumë raste, kapsllëku nuk është vetëm simptomë e sëmundjeve gastrointestinale, por mund të jetë edhe pasojë e faktorëve të ndryshëm si të ushqyerit jo shëndetshëm, mungesa e fibrave në ushqim, aktiviteti i pamjaftueshëm fizik, hidratimi jo i mirë, stresi i tepërt ose përdorimi i disa medikamenteve. Tek këto sëmundje gastrointestinale, kapsllëku mund të jetë një nga simptomat: sindroma e zorrës së irrituar, sëmundje kronike, koliti ulceroz, cirroza e mëlçisë, pengesat gastrointestinale, divertikulitis etj.

 

Faktorët më të zakonshëm që mund të shkaktojnë ose kontribuojnë në sëmundjet gastrointestinale janë predispozicioni gjenetik, faktorët neurologjikë, të ushqyeri dhe mënyra e jetesës jo e mirë, higjiena e dobët, infeksionet, barnat dhe kimikatet.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Është thelbësore që të merrni mjaft fibra përmes dietës suaj. Fbrat lehtësojnë defekimin dhe ndihmojnë në përmirësimin e peristaltikës. Përfshini frutat, perimet, drithërat, orizin dhe bishtajoret. Pini shumë lëngje, veçanërisht ujë. Hidratimi i mirë ndihmon në lehtësimin e lëvizjeve të zorrëve. Aktiviteti fizik stimulon peristaltikën dhe ndihmon në kontrollin e peshës. Ecja e rregullt, stërvitja ose çdo lloj aktiviteti mund të jenë të dobishme. Mjekët mund të përshkruajnë medikamente për trajtimin e kapsllëkut, të tilla si laksativë. Ato janë barna ose substanca që synojnë të lehtësojnë defekimin ose të përmirësojnë peristaltikën e traktit intestinal. Laksativët mund të kenë mekanizma të ndryshëm veprimi dhe forma aplikimi. Përdorimi i pakontrolluar i laksativëve mund të shkaktojë probleme të tilla si humbje e kaliumit, varësi dhe efekte të tjera anësore. Gjithmonë konsultohuni me një mjek nëse kapsllëku është i shpeshtë ose shfaqet me simptoma të tjera të pazakonta. Mjeku mund të bëjë një analizë më të detajuar dhe të propozojë një plan trajtimi dhe parandalimi të personalizuar.

 

Një mënyrë jetese e shëndetshme dhe shëndeti i mirë i tretjes varen nga shumë faktorë. Në të njëjtën kohë, nevojat individuale dhe gjendja shëndetësore duhet të merren parasysh kur rregulloni stilin tuaj të jetesës. Çdo organizëm është i ndryshëm. Mësimi se si trupi juaj reagon ndaj ushqimeve të caktuara dhe përmirësimi i zakoneve të jetesës së shëndetshme mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit tuaj të tretjes.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Dg.

Здравственото знаење

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Dg.

Preventiva

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks