Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve kardiovaskulare: Dhimbje në gjoks.

Dhimbja e gjoksit, e njohur edhe si angina pectoris, ndodh për shkak të mungesës së oksigjenit në muskujt e zemrës. Kjo mund të ndodhë kur enët e gjakut që furnizojnë muskulin e zemrës (arteriet koronare) ngushtohen ose bllokohen, duke prishur rrjedhën normale të gjakut. Angina pectoris mund të jetë një shenjë paralajmëruese e problemeve serioze të zemrës, duke përfshirë një atak në zemër. Prandaj, nëse keni simptoma të ngjashme, është e rëndësishme të kërkoni ndihmë mjekësore. Një mjek mund të bëjë një diagnozë, të vlerësojë rreziqet dhe të sugjerojë terapitë ose procedurat e duhura të trajtimit. Dhimbja zakonisht ndihet në pjesën e mesme ose të sipërme të majtë të gjoksit. Ndonjëherë mund të përhapet në krahun e majtë, qafën, ballin, shpinën ose pjesën e përparme të barkut. Dhimbja mund të përshkruhet si shtrëngim, rëndim, presion ose djegie. Zakonisht përshkruhet si një ndjesi e mprehtë ose nxehtësi. Zakonisht, dhimbja në gjoks për shkak të angina pectoris zgjat vetëm disa minuta. Nëse dhimbja zgjat më shumë se 15 minuta, mund të jetë një paralajmërim për një atak në zemër. Dhimbja në gjoks zakonisht shfaqet gjatë aktivitetit fizik, stresit emocional ose rritjes së tendosjes fizike. Pas pushimit ose mjekimit, dhimbja mund të ulet.

 

Mbajtja e një sistemi të shëndetshëm kardiovaskular përfshin faktorë të ndryshëm si ushqimi i shëndetshëm, aktiviteti fizik, menaxhimi i stresit, eliminimi i zakoneve të dëmshme dhe ekzaminimet e rregullta mjekësore. Shëndeti i mirë kardiovaskular do të thotë qarkullim i mirë i gjakut dhe funksionim optimal i muskulit të zemrës, i cili kontribuon në shëndetin e përgjithshëm të mirë.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

  • Trajtimi dhe parandalimi i dhimbjes së gjoksit për shkak të anginës pectoris zakonisht fokusohet në kontrollin e rreziqeve dhe përmirësimin e funksionit të zemrës. Terapia medikamentoze është gjithmonë e personalizuar, sipas problemeve shëndetësore që ka pacienti. Pacientëve që kanë anginë pectoris shpesh u përshkruhet nitroglicerinë për lehtësimin e dhimbjes. Nëse dhimbja lehtësohet nga përdorimi i nitroglicerinës, tabletave nën gjuhë, mund të jetë tregues i anginës. Një mënyrë jetese e shëndetshme është e rëndësishme për parandalimin, kjo përfshin aktivitetin fizik, një dietë të shëndetshme të pasur me fruta, perime dhe ushqime me pak yndyrë. Mbajtja e një peshe të shëndetshme trupore mund të ndihmojë në kontrollin e kolesterolit dhe presionit të gjakut. Teknikat e menaxhimit të stresit, të tilla si relaksimi dhe pushimi, mund të ndihmojnë në kontrollin e stresit emocional, i cili mund të jetë një faktor për anginë. Ekzaminimet e rregullta mjekësore dhe kontrollet e presionit të gjakut, kolesterolit dhe faktorëve të tjerë mund të ndihmojnë në zbulimin dhe parandalimin e hershëm të anginës.

 

Një mënyrë jetese e shëndetshme dhe respektimi i masave parandaluese janë çelësi për ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm dhe reduktimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare. Çdo person është i ndryshëm, prandaj është e rëndësishme të individualizoni strategjinë tuaj të parandalimit në konsultim me mjekun tuaj. Duke përfshirë këto aspekte shtesë në strategjinë tuaj të parandalimit, ju do të keni një qasje gjithëpërfshirëse për përmirësimin dhe ruajtjen e shëndetit kardiovaskular.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Sëmundje

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Превенција | Preventiva

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Превенција | Preventiva

Хигиена

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Dg.

Diagnoza

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Dg.

Дијагноза

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата