Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Sëmundjet infektive shkaktohen nga patogjenë si bakteret, viruset, kërpudhat ose parazitët që transmetohen nga një person te tjetri. Ato transmetohen nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë ose të tërthortë me personat e infektuar, ajrit, ujit, ushqimit dhe mënyra të tjera. Ato kanë potencialin të përhapen midis njerëzve dhe të shkaktojnë epidemi ose pandemi, veçanërisht nëse transmetohen te popullatat ku imuniteti është i ulët ose ku masat e kontrollit të infeksionit nuk ekzistojnë. Sëmundjet infektive trajtohen me antibiotikë, barna antivirale, imunizimin, izolimin, higjienën dhe masat e tjera të kontrollit të infeksionit. Simptomat e sëmundjeve infektive mund të ndryshojnë shumë në varësi të llojit të infeksionit dhe se si ai ndikon në organe dhe sisteme të ndryshme në trup. Disa sëmundje mund të jenë asimptomatike, që do të thotë se infeksioni është i pranishëm, por nuk paraqet simptoma ose simptomat janë shumë të lehta për t’u injoruar. Të tjerët, megjithatë, mund të shkaktojnë simptoma serioze ose specifike që mund të jenë të dukshme dhe kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor. Prandaj është e rëndësishme që menjëherë të kërkoni kujdes mjekësor nëse vërehen simptoma të pazakonta ose ndryshime në shëndet. Njohja e simptomave dhe dallimet midis sëmundjeve të zakonshme dhe sëmundjeve infektive mund të ndihmojë në zbulimin dhe trajtimin e hershëm të infeksioneve, gjë që do të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së sëmundjes dhe përmirësimin e shëndetit dhe sigurisë së shoqërisë.

 

Sëmundja infektive është një sëmundje e shkaktuar nga një agjent biologjik (bakteret, viruset, parazitë, kërpudhat) ose toksinat e tyre që mund të transmetohen drejtpërdrejt ose indirekt te njerëzit. Sëmundjet infektive mund të kenë simptoma të ndryshme dhe mënyra specifike të transmetimit (përmes kontaktit me një person të infektuar, ajrit, ujit, ushqimit ose burimeve të tjera). Kontrolli i sëmundjeve infektive përfshin parandalimin përmes vaksinimit, edukimit, higjienës së mirë, izolimit dhe trajtimit të personave të infektuar.

 

Simptomat më të zakonshme të sëmundjeve infektive mund të ndryshojnë në varësi të llojit të infeksionit, organeve të prekura dhe dallimeve individuale në sistemin imunitar dhe shëndetin e përgjithshëm të individit. Por disa nga simptomat më të zakonshme janë:

  • Temperatura e lartë e trupit është një simptomë e zakonshme e shumë infeksioneve dhe është rezultat i luftës së trupit kundër infeksioneve.
  • Shumë infeksione mund të shkaktojnë dhimbje koke, si dhe inflamacion dhe procese të tjera në trup.
  • Ndjenjat e lodhjes dhe rraskapitjes ndodhin shpesh tek sëmundjet infektive, pasi trupi shpenzon energji për të luftuar infeksionet.
  • Infeksionet mund të shkaktojnë dhimbje të muskujve dhe kyçeve, të cilat mund të rezultojnë në inflamacion dhe reagime të tjera të sistemit imunitar.
  • Infeksionet respiratore shpesh shkaktojnë kollë dhe dhimbje të fytit sepse infeksioni prek traktin e sipërm dhe të poshtëm të frymëmarrjes.
  • Simptoma të tjera që mund të jenë të pranishme në varësi të llojit të sëmundjes dhe organeve të prekura janë gulçim, dhimbje gjoksi, dhimbje stomaku, diarre, kapsllëk, të vjella, simptoma të lëkurës si skuqje, kruajtje, edema, ënjtje dhe shumë simptoma të tjera.

 

 

Terapia dhe parandalimi i sëmundjeve infektive

Terapia dhe parandalimi i sëmundjeve infektive varet nga lloji i sëmundjes, patogjeni që e ka shkaktuar atë dhe faktorë të tjerë. Në varësi të llojit të patogjenit, mund të përdoren antibiotikë, barna antivirale, barna antiparazitare ose barna antifungale për të vrarë ose kontrolluar patogjenin. Trajtimi simptomatik përdoret gjithashtu për lehtësimin e simptomave të tilla si dhimbje, ethe, kollë, nauze etj. Parandalimi i sëmundjeve infektive përfshin imunizimin, është një mënyrë efektive për parandalimin e shumë sëmundjeve infektive, si poliomielitit, fruthit, gripit, tërbimit etj. Larja e rregullt e duarve me sapun dhe ujë, përdorimi i dezinfektuesve, pastrimi i sipërfaqeve dhe objekteve dhe shmangia e kontaktit me personat e infektuar ose objektet e kontaminuara. Personat e infektuar duhet të izolohen ose të karantinohen gjatë periudhës së infektimit për të parandaluar përhapjen e sëmundjes. Edukimi i publikut për parandalimin e sëmundjeve infektive dhe rëndësinë e masave paraprake mund të ndihmojë në uljen e incidencës së sëmundjeve infektive.

 

Edukimi i komunitetit rreth sëmundjeve infektive, si dhe masat e parandalimit dhe trajtimit, mund të ndihmojë në përmirësimin e ndërgjegjësimit dhe aftësisë së njerëzve për të mbrojtur veten nga sëmundjet infektive dhe transmetimi i tyre.

 

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Dg.

Здравственото знаење

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Dg.

Njohurija shëndetësore

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Dg.

Terapia

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура