Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve endokrinologjike: Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme.

Ciklet menstruale të parregullta ose të dhimbshme mund të jenë simptoma të problemeve të ndryshme endokrinologjike tek gratë. Disa nga kushtet më të zakonshme që lidhen me këtë janë sindroma e vezores policistike, një gjendje endokrinologjike tek gratë ku vezoret formojnë kiste të vogla. Kjo mund të shkaktojë cikle menstruale të parregullta dhe probleme të fertilitetit. Zvogëlimi i funksionit të gjëndrës tiroide (hipotiroidizmi) mund të ndikojë në rregullsinë e ciklit mujor. Rritja e funksionit të tiroides (hipertiroidizmi) mund të shkaktojë cikle të parregullta si dhe probleme të tjera. Ciklet e parregullta janë të zakonshme tek vajzat adoleshente për shkak të ndryshimeve normale në sistemin hormonal gjatë pubertetit. Nëse një grua përjeton cikle të parregullta ose të dhimbshme, ose nëse ka probleme të tjera me ciklin e saj mujor, është e rëndësishme të konsultohet me një mjek ose gjinekolog. Diagnoza dhe trajtimi do të varen nga shkaku i problemit.

 

Faktorët më të zakonshëm që mund të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve endokrine janë predispozita gjenetike, plakja, dieta jo e shëndetshme, obeziteti, stresi, infeksionet, ekspozimi ndaj kimikateve dhe përdorimi i barnave të caktuara.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Parandalimi dhe trajtimi i cikleve menstruale të parregullta varet nga shkaku i problemit. Nëse keni probleme me cikle të parregullta, hapi i parë është të konsultoheni me mjekun ose gjinekologun. Ata do të bëjnë një vlerësim të hollësishëm të shëndetit tuaj dhe do të identifikojnë shkakun e problemit. Në varësi të shkakut të ciklit të parregullt, mjeku mund të përshkruajë medikamente që rregullojnë hormonet, si kontraceptivë oralë ose terapi të tjera. Në disa raste, nëse problemi lidhet me vezoret, mund të kërkohet intervenim kirurgjikal. Nëse cikli i parregullt lidhet me probleme me peshën trupore, mjeku mund të sugjerojë një program të menaxhimit të peshës si pjesë e trajtimit. Në shumicën e rasteve, stresi është gjithashtu një faktor i rëndësishëm, kështu që mbështetja psikologjike dhe terapia

 

Është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun nëse dyshoni se keni probleme endokrinologjike ose nëse keni simptoma të tilla. Ekzaminimet e rregullta mjekësore dhe testet laboratorike mund të ndihmojnë në zbulimin dhe menaxhimin e hershëm të problemeve endokrinologjike.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Dg.

Дијагноза

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка