Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на алергија: Чешање, печење и течење на носот.

Чешање, печење и течење на носот се вообичаени симптоми на алергија и може да бидат предизвикани од различни алергени во воздухот како што се полен, прашина, првут од домашни миленици итн. Во многу случаи, овие симптоми може привремено да се контролираат со употреба на антихистаминици или други лекови за алергиски ринитис (Rhinītis allergica). Ако често ги доживувате овие симптоми, најдобро е да се консултирате со вашиот лекар или алерголог. Тие можат да направат тестови за алергија за да утврдат точно кои алергени ги предизвикуваат вашите алергиски реакции и да ви препишат соодветен третман или терапија.

 

Алергиските болести се појавуваат поради необичната реакција на имунолошкиот систем на супстанции (алергени) кои се сметаат за туѓи и потенцијално опасни. Не е сосема јасно зошто некои луѓе развиваат алергии додека други не. Во сите случаи, алергијата се формира како резултат на комбинација на генетски и еколошки фактори кои влијаат на имунолошкиот систем.

 

Симптоматска терапија и превентивни мерки

Употребата на антихистаминици или други лекови за алергиски ринитис е вообичаен пристап за контрола на симптомите на алергија, вклучувајќи чешање, печење и течење на носот. Антихистаминиците делуваат така што го блокираат дејството на хистаминот, хемикалија која се ослободува при алергиски реакции и предизвикува симптоми како што се чешање, печење и течење на носот. Овие лекови можат брзо да ја ублажат алергиската реакција и да обезбедат ослободување од неконтролирани симптоми. Сепак, важно е да се консултирате со вашиот лекар пред да користите било каков лек, вклучително и антихистаминици, за да се обезбеди соодветна доза и безбедност, особено ако веќе сте на лекови или имате други медицински состојби. Сепак, лековите за алергиски ринитис често се користат за краткорочно олеснување на симптомите, а превентивните мерки како избегнување на алергени се важни за долгорочна контрола. Ако симптомите продолжат или станат поагресивни, секогаш консултирајте се со лекар за дополнителни совети.

 

Избегнувањето контакт со алергенот е една од најефикасните превентивни мерки кога станува збор за алергиски реакции.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Dg.

Лекари

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Dg.

Preventiva

Dg.

Mjekët