Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Превентивните мерки против белодробни заболувања (болести на респираторниот систем) обично вклучуваат комбинација на навики за лична хигиена, вакцинирање, избегнување на фактори на ризик и здрав начин на живот. Овие превентивни мерки треба да се интегрираат во секојдневниот живот во корист на респираторниот систем и општото здравје.

 

Респираторните заболувања се група на болести кои влијаат на респираторниот систем, вклучувајќи ги носните пасуси, грлото, душникот, бронхиите и белите дробови. Овие болести можат да бидат опструктивни, инфективни или воспалителни и може да предизвикаат различни симптоми и проблеми со дишењето.

 

Превентивните мерки против белодробни заболувања

 • Редовната имунизација против вируси како што се грип и пневмококи може значително да го намали ризикот од респираторни инфекции.
 • Пушењето е фактор на ризик за белодробни заболувања, затоа пушењето треба да се избегнува или прекине.
 • Редовното миење на рацете со сапун и вода може да спречи ширење на инфекции преку контакт.
 • Носењето заштитни маски, особено во случај на епидемии или пандемии, може да помогне во заштитата од вируси и бактерии.
 • Здрава исхрана може да ја зајакне функцијата на имунолошкиот систем и да го подобри респираторното здравје.
 • Редовното вежбање може да ја подобри функцијата на респираторниот систем и да го поддржи целокупното здравје.
 • Опасните честички и загадувачи во воздухот може да предизвикаат проблеми со дишењето, па затоа е важно да се избегне изложување на загаден воздух.
 • Редовните прегледи и рутински тестови можат да помогнат во рано откривање на белодробните заболувања.
 • Треба да се избегнува контакт со заразени лица.
 • Стресот може да влијае на имунолошкиот систем, па техниките за намалување на стресот можат да бидат корисни.
 • Користење на еколошки производи и избегнување хемикалии кои можат да го загадат воздухот во домот.
 • Редовно проветрување на просториите може да помогне да се отстрани загадениот воздух и да се обезбеди чист воздух.
 • Неконтролирана употреба на антибиотици може да доведе до отпорност на бактерии, што ги прави инфекциите тешки за лекување.
 • Избегнувајте алергени како чад, домашна прашина и животински првут, особено ако сте склони кон алергии.
 • За луѓето со астма или други проблеми со дишењето, правилната употреба на инхалатори е од клучно значење за контролирање на симптомите.
 • Пијте доволно вода за да ја одржите хидратацијата на респираторниот тракт.
 • Избегнување директна изложеност на екстремни температури и влажност.
 • Јадење разновидна храна за да се обезбедат сите потребни хранливи материи.
 • Редовното и доволно долго спиење позитивно влијае на здравјето на респираторниот систем.
 • Вежбите кои ги зајакнуваат респираторните мускули може да го подобрат капацитетот и да ја зголемат ефикасноста на респираторниот систем.
 • Редовното менување на филтрите го подобрува квалитетот на воздухот во домот.
 • Во денови со магла, треба да се избегнува прекумерна изложеност на отворено.
 • Честото и правилно чистење на куќата може да го намали нивото на алергени.
 • Редовно следење на програмите за скрининг и рано откривање на респираторни заболувања.
 • Познавањето на симптомите и планот за заштита на респираторните болести може да биде многу корисно.

 

Респираторните заболувања може да имаат слични или различни симптоми. Лекарите обично користат различни дијагностички тестови за да ја утврдат точната природа и причината на респираторните заболувања и да обезбедат соодветен третман.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Dg.

Превенција

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Превенција | Preventiva

Хигиена

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Dg.

Mjekët

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Превенција | Preventiva

Higjiena

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Dg.

Дијагноза

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце