Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на гастроинтестинални заболувања: Абдоминална болка.

Абдоминалната болка може да има различни причини и може да се појави во различни делови на абдоменот. Може да биде остра, тапа, пулсирачка или неподнослива и може да биде симптом на различни гастроинтестинални заболувања. Важно е да се консултирате со лекар доколку имате абдоминална болка, особено ако е интензивна, трае долго или се јавува со други симптоми. Терапијата и превенцијата на абдоминалната болка зависи од причината за болката и дијагнозата поставена од лекарот.

 

Најчестите фактори кои можат да предизвикаат или да придонесат за гастроинтестинални заболувања се генетска предиспозиција, невролошки фактори, лоша исхрана и начин на живот, лоша хигиена, инфекции, лекови и хемикалии.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Одмор и ставање топла или ладна облога, во зависност од причината за болката, може да помогне. Антивоспалителните лекови како што се ибупрофен или ацетаминофен можат да помогнат во ублажување на болката. Секако, треба да ги користите според упатствата и по совет на лекар (не треба да се користат пред да се консултирате со лекар). Пиењето доволно течности, особено вода, може да помогне при болка предизвикана од дигестивни проблеми или дехидрација. Избегнување на зачинета или мрсна храна. Јадењето здрава храна богата со растителни влакна и со малку масти може да помогне во поддршката на добро функционалниот гастроинтестинален систем. Јадењето почесто и во помали количини може да помогне да се спречи напрегање на дигестивниот систем. Доколку болките во стомакот се сериозни, неподносливи, остри, траат долго и се појавуваат со други симптоми како повраќање, дијареа, температура, задолжително консултирајте се со лекар. Запомнете, абдоминалната болка може да биде резултат на сериозни болести и секогаш треба правилно да се проценува и третира. Во случај на абдоминална болка, веднаш консултирајте се со вашиот лекар за правилна дијагноза и третман.

 

Здравиот начин на живот и доброто дигестивно здравје зависат од многу фактори. Во исто време, треба да се земат предвид индивидуалните потреби и здравствената состојба при прилагодување на вашиот животен стил. Секој организам е различен. Учењето како вашето тело реагира на одредена храна и подобрувањето на здравите навики на живеење може да помогне да се подобри вашето дигестивно здравје.

  • Превентивни мерки против гастроинтестинални болести

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Превенција | Preventiva

Higjiena

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Dg.

Терапија

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Dg.

Preventiva