Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на алергија: Синусната главоболка.

Синусната главоболка е еднa од честите симптоми на алергии, особено кај алергискиот ринитис. Кога алергените кај алергичните луѓе ги изложуваат носните пасуси, тоа може да предизвика воспаление на слузницата на синусите, што резултира со главоболки и непријатност во лицето и околу носот. Луѓето често опишуваат болка и напнатост во областа на синусите како резултат на воспаление и оток. Главоболката може да се почувствува на различни делови од главата, вклучувајќи ја и областа околу носот, челото и очните капаци. Синусната главоболка може да биде поинтензивна кога луѓето седат или лежат, бидејќи тие положби може да ја влошат синусната конгестија и отокот. Често е придружена со симптоми како што се течење на носот и чешање на грлото. Може да се користат различни третмани за контрола на синусната главоболка и симптомите на алергија, вклучувајќи терапија со антихистаминици, деконгестиви, интраназални кортикостероиди и други лекови.

 

Алергиските болести се појавуваат поради необичната реакција на имунолошкиот систем на супстанции (алергени) кои се сметаат за туѓи и потенцијално опасни. Не е сосема јасно зошто некои луѓе развиваат алергии додека други не. Во сите случаи, алергијата се формира како резултат на комбинација на генетски и еколошки фактори кои влијаат на имунолошкиот систем.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Соодветниот третман за синусната главоболка и симптомите на алергија зависи од индивидуалните потреби и дијагнозата. Антихистаминици се користат за контрола на алергиските реакции и можат да помогнат во ублажување на симптомите како што се кивање, чешање на носот и зголемена секреција. Деконгестивните лекови како што е псеудоефедрин, можат да помогнат да се намали отокот во носната обвивка и да се олесни дишењето. Интраназални кортикостероиди се користат за намалување на воспалението во носот и синусите. Примерите вклучуваат флутиказон (Флоназа) и бутенозид (Ринокорт). Лековите како што се левоцетиризин и цетирозин можат да помогнат во контролата на различни симптоми на алергија. Парацетамол или ибупрофен, лекови против болки без рецепт, може да помогнат во ублажување на главоболката поврзана со алергија. Инхалација на топла пареа може да помогне во деблокирање на носот и синусите. Важно е да се консултирате со вашиот лекар пред да започнете да користите било каков лек или третман, особено ако имате други здравствени состојби или земате други лекови. Лекарот ќе ви помогне да го изберете најдобриот третман за вашиот конкретен случај и ќе ви даде упатства како да ги користите истите. Најдобрата превентивна мерка е избегнување контакт со алергени.

 

Избегнувањето контакт со алергенот е една од најефикасните превентивни мерки кога станува збор за алергиски реакции.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Dg.

Sëmundje

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Dg.

Здравственото знаење

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж