Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive luajnë një rol kyç në mbrojtjen e shëndetit të njerëzve dhe parandalimin e përhapjes së infeksioneve në shoqëri. Këto masa parandaluese janë të rëndësishme për mbrojtjen e shëndetit individual dhe parandalimin e përhapjes së infeksioneve në shoqëri.

Sëmundja infektive është një sëmundje e shkaktuar nga një agjent biologjik (bakteret, viruset, parazitë, kërpudhat) ose toksinat e tyre që mund të transmetohen drejtpërdrejt ose indirekt te njerëzit. Sëmundjet infektive mund të kenë simptoma të ndryshme dhe mënyra specifike të transmetimit (përmes kontaktit me një person të infektuar, ajrit, ujit, ushqimit ose burimeve të tjera). Kontrolli i sëmundjeve infektive përfshin parandalimin përmes vaksinimit, edukimit, higjienës së mirë, izolimit dhe trajtimit të personave të infektuar.

 

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

 • Imunizimi i rregullt me ​​vaksina mund të parandalojë shfaqjen e disa infeksioneve, si fruthi, shytat, difteria dhe të tjera. Vaksinat forcojnë imunitetin e organizmit dhe parandalojnë përhapjen e sëmundjeve.
 • Mbajtja e një stili jetese të shëndetshëm, duke përfshirë aktivitetin e rregullt fizik, një dietë të shëndetshme dhe menaxhimin e stresit, mund të ndihmojë në rritjen e imunitetit dhe aftësisë së trupit për t’u mbrojtur kundër sëmundjeve infektive.
 • Larja e shpeshtë e duarve me sapun dhe ujë të ngrohtë është një nga masat më efektive për të parandaluar përhapjen e infeksionit.
 • Shmangia e kontaktit të аfërt me njerëzit që kanë simptoma të infeksionit, si kollitja, teshtitja ose temperatura, mund të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së sëmundjes.
 • Mbulimi i hundës dhe gojës me një pecetë kur kolliteni ose teshtitni mund të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së pikave që përmbajnë viruse ose baktere.
 • Shmangia e prekjes së fytyrës, veçanërisht syve, hundës ose gojës, mund të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së sëmundjeve infektive.
 • Një dietë e shëndetshme, aktiviteti i rregullt fizik dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme trupore mund të mbështesin imunitetin dhe të zvogëlojnë rrezikun e infeksionit.
 • Nëse jeni të sëmurë, shmangni vizitat në vende publike dhe qëndroni në shtëpi derisa të ndiheni më mirë për të parandaluar përhapjen e infeksioneve te njerëzit e tjerë.
 • Kontrolli i kushteve kronike shëndetësore, të tilla si diabeti ose sëmundjet e zemrës, mund të ndihmojë në përmirësimin e imunitetit dhe parandalimin e komplikimeve që lidhen me infeksionet.
 • Shmangia e tubimeve masive mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të kontaktit me njerëzit e infektuar dhe përhapjen e sëmundjeve infektive.
 • Dezinfektimi i rregullt i sipërfaqeve dhe objekteve që preken shpesh, si karriget, tavolinat, telefonat, etj., mund të ndihmojë në parandalimin e transmetimit të agjentëve infektivë.
 • Në disa raste, përdorimi i maskave dhe dorezave mbrojtëse mund të jetë një masë parandaluese efektive, veçanërisht kur ndodheni në dhoma të mbyllura ose zona ku ka rrezik të lartë infeksioni.
 • Ruajtja e distancës sociale dhe shmangia e kontaktit të ngushtë me njerëzit e tjerë mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të përhapjes së sëmundjeve infektive, veçanërisht gjatë periudhave epidemike ose pandemike.
 • Siguroni ajrim të rregullt të dhomave të mbyllura për të përmirësuar qarkullimin e ajrit dhe për të zvogëluar rrezikun.
 • Shmangia e dezinformatave dhe besimi i vetëm burimeve të verifikuara dhe të besueshme të informacionit mund të ndihmojë në parandalimin e panikut dhe përhapjes së informacionit të pasaktë që mund të përkeqësojë situatën.
 • Kushtojini vëmendje shëndetit tuaj mendor dhe shmangni shqetësimet ose panikun e tepërt. Praktikimi i teknikave të menaxhimit të stresit, të tilla si pushimi dhe relaksimi, mund të ndihmojnë në përmirësimin e sistemit imunitar.
 • Nëse keni ndonjë pyetje ose shqetësim në lidhje me shëndetin tuaj, kontaktoni mjekun tuaj për konsultim dhe këshilla.
 • Gjatë një shpërthimi epidemie ose pandemie, shmangia e udhëtimeve në rajone ku ka një rrezik të lartë infeksioni mund të ndihmojë në mbrojtjen e shëndetit tuaj dhe parandalimin e përhapjes së sëmundjeve infektive.
 • Ruajtja e një mjedisi të shëndetshëm në shtëpinë tuaj, duke përfshirë pastrimin dhe dezinfektimin e rregullt, mund të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së sëmundjeve infektive.
 • Kur vizitoni objektet e kujdesit shëndetësor ose mjekët, ndiqni rekomandimet për masa mbrojtëse, si mbajtja e maskës, ruajtja e distancës fizike dhe dezinfektimi i shpeshtë i duarve.
 • Hedhja e duhur e mbeturinave, duke përfshirë ruajtjen e kushteve higjienike dhe të sigurta për ruajtjen dhe trajtimin e mbeturinave, mund të parandalojë përhapjen e infeksioneve.
 • Shmangia e ndarjes së sendeve personale si gota, pjata, takëmeve, produkteve kozmetike, etj. mund të ndihmojë në parandalimin e transmetimit të sëmundjeve infektive.
 • Imunizimi është çelësi për mbrojtjen e njerëzve nga sëmundjet infektive dhe parandalimin e epidemive dhe pandemive.
 • Edukimi për parandalimin e infeksioneve seksualisht të transmetueshme mund të ndihmojë në parandalimin e transmetimit të infeksioneve të tilla si HIV dhe sifilizi.
 • Përdorimi i duhur i antibiotikëve, duke përfshirë përdorimin e tyre vetëm kur është e nevojshme dhe sipas rekomandimeve të mjekut, mund të ndihmojë në parandalimin e zhvillimit të rezistencës bakteriale.
 • Mbajtja e një hidratimi të mirë të trupit dhe ngrënia e një diete të shëndetshme mund të ndihmojë në forcimin e sistemit imunitar dhe përmirësimin e rezistencës ndaj sëmundjeve infektive.
 • Kafshët e egra mund të jenë bartës të agjentëve të ndryshëm infektivë. Shmangia e kontaktit me ta, si dhe prekja e mbeturinave të tyre, mund të ndihmojë në parandalimin e transmetimit të infeksioneve.
 • Siguria e ushqimit dhe ujit është një aspekt kyç i parandalimit të sëmundjeve infektive që mund të transmetohen përmes ushqimit dhe ujit të kontaminuar.
 • Dezinfektimi, dezinsektimi dhe deratizimi i ambienteve të rrezikshme mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të sëmundjeve infektive.
 • Mbrojtja e kafshëve dhe e mjedisit mund të ketë një ndikim të madh në parandalimin e sëmundjeve infektive, pasi shumë infeksione lindin nga kontakti njeri-kafshë ose nga ndryshimet në ekosistemet.

 

Edukimi i komunitetit rreth sëmundjeve infektive, si dhe masat e parandalimit dhe trajtimit, mund të ndihmojë në përmirësimin e ndërgjegjësimit dhe aftësisë së njerëzve për të mbrojtur veten nga sëmundjet infektive dhe transmetimi i tyre.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Dg.

Здравственото знаење

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Dg.

Simptom

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Dg.

Лекари

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Dg.

Preventiva

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Превенција | Preventiva

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло