Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e alergjisë: Nauze, të vjella dhe diarre.

Nauze, të vjella dhe diarre janë simptoma të zakonshme të alergjive ushqimore. Alergjitë ushqimore mund të shkaktojnë një sërë reaksionesh në sistemin gastrointestinal, duke përfshirë dhimbje barku, nauze, të vjella dhe diarre. Nëse jeni të vetëdijshëm për një alergjen ushqimor që shkakton reaksione alergjike, shmangni atë alergjen në dietën tuaj. Lexoni me kujdes përbërjen e ushqimit kur e blini dhe bëni kujdes kur hani në restorante. Më shpesh, për t’u marrë me simptomat e të përzierave, të vjellave dhe diarresë për shkak të një alergjie, mjekët mund të përshkruajnë antihistamine ose medikamente të tjera që lehtësojnë reaksionet alergjike. Diarreja mund të çojë në humbje të lëngjeve dhe elektroliteve. Është e rëndësishme të sigurohet hidratim i mjaftueshëm duke pirë ujë ose lëngje të tjera me elektrolite. Ju gjithashtu mund të përfitoni nga ndjekja e një diete specifike, duke përfshirë shmangien e disa përbërësve të ushqimit. Kompresat e ngrohta mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve të stomakut.

 

Sëmundjet alergjike shfaqen për shkak të reagimit të pazakontë të sistemit imunitar ndaj substancave (alergeneve) që konsiderohen të huaja dhe potencialisht të rrezikshme. Nuk është plotësisht e qartë pse disa njerëz zhvillojnë alergji ndërsa të tjerët jo. Në të gjitha rastet, alergjia formohet si rezultat i një kombinimi të faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë që ndikojnë në sistemin imunitar.

 

Terapia simptomatike dhe masat parandaluese

Përshkrimi i antihistamines ose medikamenteve të tjera mund të jetë pjesë e trajtimit për të menaxhuar simptomat e të përzierave, të vjellave dhe diarresë të shkaktuara nga alergjia. Antihistaminet edhe pse shpesh jepen tek simptomat si teshtitja, kruarja dhe rrjedhja e hundës, mund të ndihmojnë gjithashtu në lehtësimin e reaksioneve alergjike në sistemin gastrointestinal. Efektiviteti i këtyre barnave mund të ndryshojë në varësi të natyrës së alergjisë dhe simptomave specifike. Disa antihistamina kanë gjithashtu antiemetikë, të cilët mund të jenë të dobishëm në kontrollin e të përzierave ose të vjellave tek disa njerëz. Përveç kësaj, mjekët mund të përshkruajnë medikamente të tjera, të tilla si barna anti-inflamatore, që ndihmojnë në kontrollin e inflamacionit në sistemin gastrointestinal. Diarreja, e cila shpesh mund të ndodhë si pjesë e një reaksioni alergjik ndaj ushqimit, mund të shkaktojë humbje të lëngjeve dhe elektroliteve. Është e rëndësishme të sigurohet hidratim i mirë për të parandaluar dehidratimin. Në disa raste, mjekët mund të përshkruajnë edhe medikamente kundër diarresë. Të tilla si barna antidiarresë, probiotikë, solucione rehidruese. Është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek për një diagnozë të saktë dhe rekomandime trajtimi, veçanërisht nëse simptomat gastrointestinale janë të rënda ose të vazhdueshme. Mjeku do të jetë në gjendje të sugjerojë planin më të mirë të trajtimit në varësi të nevojave tuaja dhe gjendjes tuaj shëndetësore.

 

Shmangia e kontaktit me alergjenin është një nga masat parandaluese më efektive kur bëhet fjalë për reaksionet alergjike.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Dg.

Здравственото знаење

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Dg.

Терапија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Dg.

Mjekët

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Dg.

Simptom

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh