Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Мали парчиња дрво, метал или стакло можат да навлезат во кожата и носат ризик од инфекција. Често, малите парчиња може успешно да се извлечат од кожата со помош на пинцета. Меѓутоа, ако е навлезена длабокo и е тешко да се отстрани, треба да ја оставите на место и да ја советувате жртвата да побара лекарска помош.

 

Како можете да помогнете:

  • Нежно исчистете ја областа околу пукнатината со сапун и топла вода.
  • Стерилизирајте ја пинцетата со антисептик или алкохол.
  • Фатете го парчето со пинцета, што е можно поблиску до кожата.
  • Повлечете го парчето во права линија, под ист агол како што e влезена во кожата; внимавајте да не го скршите.
  • Нежно стискајте ја раната за да поттикнете мало крварење. Ова ќе помогне да се исчисти преостанатата нечистотија.
  • Повторно измијте со сапун и вода. Исчистете и исушете ја раната.
  • Дезинфицирајте ја раната и околината со бетадин и покријте ја со фластер.
  • Прашајте ја жртвата дали е имунизиран за тетанус. Побарајте лекарски совет ако не е сигурен.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia