Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Astma është një sëmundje kronike e rrugëve të frymëmarrjes (bronkeve) që shkakton sulme me spazma dhe vështirësi në frymëmarrje. Obstruksioni i rrugëve të frymëmarrjes është rezultat i inflamacionit dhe ënjtjes së bronkeve, gjë që e bën të vështirë rrjedhjen normale të ajrit. Këto sulme mund të shkaktohen nga faktorë të ndryshëm, si alergjenët, infeksionet, ankthi, ftohja ose sforcimi fizik. Shumë shpesh pacientët përjetojnë sulme të papritura pa ndonjë arsye të dukshme. Njerëzit me astmë mund të trajtohen, në varësi të ashpërsisë së gjendjes së tyre, me inhalatorë shpëtimi ose nebulizatorë të rregullt. Ata zakonisht mund të menaxhojnë sulmet duke përdorur inhalatorin e tyre në shenjën e parë të një sulmi, por mund të kenë nevojë për ndihmë dhe inkurajim.

 

Shenjat e një ataku astme:

 • Vështirësi në frymëmarrje
 • Pëshpëritje
 • Vështirësi në të folur, duke çuar në të folur të paqartë dhe në pëshpëritje
 • Kollitje
 • Shqetësim dhe ankth
 • Karakteristikat e hipoksisë, të tilla si një nuancë gri-blu në buzë, veshë dhe thonjtë (cianozë)
 • Lodhje e rëndë, viktima mund të humbasë vetëdijen

 

Si mund të ndihmoni:

 • Tregohuni të qetë dhe qetësoni viktimën. Ndihmojeni atë të marrë dozën e zakonshme nga inhalatori. Kërkojini që të marrë frymë ngadalë dhe thellë.
 • Uleni atë në pozicionin që e gjen më të rehatshëm; mos e lini të shtrihet.
 • Një sulm i lehtë duhet të zhduket brenda pak minutash. Nëse jo, kërkojini viktimës të marrë një dozë tjetër nga inhalatori i saj.
 • Thirrni ndihmë emergjente nëse sulmi është i rëndë, inhalatori nuk tregon efekt, gjendja e viktimës përkeqësohet; gulçimi e bën të vështirë të folurin; ajo po lodhet.
 • Ndihmoni viktimën të përdorë inhalatorin e saj sipas nevojës. Monitoroni shenjat e saj jetësore – nivelin e vetëdijes, frymëmarrjen dhe pulsin – derisa të arrijë arijë ndihma e shpejtë.
 • Nëse ky është sulmi i parë dhe viktima nuk ka inhalatorë për astmën, telefononi menjëherë ndihmën e shpejt.
 • Nëse viktima humb vetëdijen dhe vështirsohet shum frymëmarja, filloni me reanimacion kardiopullmonar deri sa të vjen ndihma e shpejtë.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Dg.

Preventiva

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Dg.

Terapia

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *