Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Оваа состојба се развива кога температурата на телото паѓа под 35°C. Несаканите ефекти варираат во зависност од брзината на почетокот и брзината на опаѓање на телесната температура. Снабдувањето со крв на површните крвни садови на кожата, на пример, е прекинато за да се одржи функцијата на виталните органи како што се срцето и мозокот. Умерената хипотермија обично е реверзибилна. Тешка состојба на хипотермија е кога температурата на телото паѓа под 30°C и често, но не секогаш, е фатална. Колку и да е ниска телесната температура, продолжете со процедурите за спасување додека не пристигне итна помош, бидејќи во случаи на хипотермија, преживувањето може да биде неопходно дури и по долги периоди на реанимација. Хипотермијата може да биде предизвикана од продолжено изложување на студ. Студениот ветер може значително да го зголеми ризикот на лицето да развие хипотермија. Потопувањето во ладна вода може да предизвика смрт од хипотермија, бидејќи телото може да се олади до 30 пати побрзо отколку во студен воздух и температурата на телото брзо паѓа. Хипотермијата може да се развие и во затворени простории во домови со слабо греење. Посебно ранливи се постарите лица, доенчињата, бездомниците и оние кои се изнемоштени. Недостатокот на активност, хроничните болести, заморот, алкохолот го зголемуваат ризикот за преживување на хипотермија.

 

Знаци на хипотермија:

 • Кожата е студена, бледа и сува.
 • Апатија, дезориентација или ирационално однесување.
 • Летаргија или нарушена свест.
 • Бавно и плитко дишење.
 • Бавен и слаб пулс. Во екстремни случаи, срцето може да застане.

 

Како можете да помогнете :

 • Не давајте на жртвата алкохол бидејќи ja влошува состојбата на хипотермијата.
 • Не доближувајте ја жртватата на директни извори на топлина, како што се шишиња со топла вода или оган.
 • Ако жртвата е во несвест и не дише, започнете со кардиопулмонарна реанимација, додека не пристигне брза помош за да ја процени состојбата на жртвата.
 • Преместете ја жртвата на топла просторија што е можно побрзо. Покријте ја жртвата ќебе или алуминска фолија.
 • Ако е можно, заменете му ја влажната облека со сува и топла. Погрижете се неговата глава да биде покриена.
 • Јавете се и побарајте брза помош. Важно е да не се остави жртвата сама; некој мора да остане со него цело време.
 • Ако жртвата е при свест, дајте топли пијалоци и високо-енергетска храна, како чоколадо, доколку е достапна.
 • Следете ги виталните знаци на жртвата – Ниво на свест и реагирање, дишење, пулс и температура, додека чекате да пристигне брза помош.

 

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Dg.

Симптом

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања