Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Крварењето од устата може да биде предизвикано од повеќе причини, вклучувајќи повреда на јазикот, усната или оралната мукоза. Најчеста причина е оштетување или вадење на заб, што може да биде алармантно.

 

Како можете да помагате:

  • Побарајте од жртвата да седне, со главата напред и благо навалена на повредената страна, за да дозволи крвта да истече од устата. Над раната ставете стерилна газа.
  • Побарајте од жртвата да ја притисне газата и да врши благ притисок врз  раната, околу десет минути.
  • Ако крварењето продолжи, заменете ја газата.
  • Не дозволувајте да ја исплакне устата, бидејќи тоа може да го наруши процесот на згрутчување на раната за да престане крварењето.
  • За да го контролирате крварењето од алвеолата на забот, превртете парче газа доволно дебела, ставете ја во празната алвеола и кажете да ја гризне.
  • Советувајте го да избегнува да пие нешто топло 12 часа.

 

Ако раната е голема, или крварењето трае подолго од 30 минути или се рестартира, побарајте лекарски или стоматолошки совет.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Dg.

Болест

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии