Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Hiperventilimi është një gjendje ku një person merr frymë shumë shpejt ose shumë thellë, duke çuar në një ulje të niveleve të dioksidit të karbonit (CO2) në trup. Kjo gjendje shpesh herë është një manifestim i ankthit akut dhe mund të shoqërohet me një sulm paniku. Mund të ndodhë tek individët që kanë përjetuar kohët e fundit stres emocional ose tek ata me një histori sulmesh paniku. Frymëmarrja jonormale e shpejtë ose e thellë e hiperventilimit shkakton një humbje të shtuar të dioksidit të karbonit nga gjaku, duke çuar në ndryshime kimike në gjak. Këto ndryshime rezultojnë në simptoma të tilla si marramendje dhe dridhje, si dhe ndjesi shpimi gjilpërash në duar. Ndërsa frymëmarrja kthehet në normalitet, këto simptoma gradualisht zvogëlohen.

 

Shenjat e hiperventilimit:

 • Frymëmarrje jonormale e shpejtë
 • Frekuenca e shpejtë e pulsit
 • Pauza të shkurtra në frymëmarrje
 • Sjellje që kërkon vëmendje
 • Marramendje ose të fikët
 • Dridhje, djersitje, tharje e gojës ose ndjesi shpimi gjilpërash në duar
 • Spazma në krahë, këmbë dhe rreth gojës

 

Si mund të ndihmoni:

 • Kur flisni me viktimën, jini bindës, të sjellshëm dhe qetësues. Nëse është e mundur, zhvendoseni viktimën në një vend të qetë ku ai mund të rimarrë kontrollin e frymëmarrjes më lehtë dhe më shpejt. Nëse kjo nuk është e mundur, kërkoni të gjithë kalimtarët të largohen.
 • Këshillojeni që të marrë frymë thellë dhe ngadalë. Të merr frymë përmes hundës, të mbajë frymën për disa sekonda dhe më pas të nxjerë ngadalë përmes gojës. Kjo mund të ndihmojë në rivendosjen e një ritmi normal të frymëmarrjes.
 • Mos e këshilloni viktimën të marrë frymë nga një qese letre pasi kjo mund të përkeqësojë gjendjen.
 • Qëllimi juaj është ta bëni të ndihet sigurt në mënyrë që të qetësohet.
 • Kini parasysh se edhe sëmundje të rënda mund të shkaktojnë frymëmarrje të shpejtë dhe ankth. Prandaj inkurajoni viktimën që të kërkojë këshilla mjekësore për parandalim dhe kontrollin e sulmeve të panikut në të ardhmen.

 

Nëse gjykoni se ka nevojë për kujdes mjekësor profesional, telefononi menjëherë një ambulancë.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Dg.

Diagnoza

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Dg.

Дијагноза

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Dg.

Njohurija shëndetësore

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања