Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Një lëndim nga presioni ose shtypja është një lloj dëmtimi që ndodh kur një pjesë e trupit është e ekspozuar ndaj presionit të fortë ose shtуpjes, gjë që mund të shkaktojë dëmtim të enëve të gjakut dhe strukturave të indeve. Kjo mund të ndodhë për shkak të situatave të ndryshme, si aksidente automobilistike, tërmete apo aksidente të tjera ku trupi i nënshtrohet presionit të madh. Një dëmtim i presionit mund të përfshijë fraktura, ënjtje dhe gjakderdhje të brendshme. Forca e ngjeshjes mund të ndërpresë rrjedhën e gjakut, duke rezultuar në mpirje në vendin e lëndimit.

Nëse viktima mbetet në kurth për një kohë të gjatë, mund të rezultojnë dy komplikime serioze. Së pari, shtypja e zgjatur mund të shkaktojë dëme të mëdha në indet e trupit, veçanërisht në muskuj. Pasi të hiqet presioni, gjendje shoku mund të zhvillohet me shpejtësi pasi lëngu i indeve rrjedh në zonën e dëmtuar. Substancat më të rrezikshme, toksike grumbullohen në indet e dëmtuara të muskujve rreth një dëmtimi. Nëse ato hyjnë në qarkullim, këto toksina mund të bëjnë që zemra të përjetojë fillimisht një aritmi kërcënuese për jetën ose më vonë dështimin e veshkave. Ky proces, i quajtur “sindroma e shtypjes”, është jashtëzakonisht serioze dhe mund të jetë fatale.

 

Si mund të ndihmoni:

  • Nëse e dini se viktima është bllokuar për më pak se 15 minuta dhe mund ta lironi, bëjeni sa më shpejt të jetë e mundur. Kontrolloni për gjakderdhje të jashtme dhe mbajeni atë të qëndrueshëm dhe mbështesni çdo frakturë të dyshuar. Trajtojeni viktimën për gjendje shoku, por mos i ngrini këmbët.
  • Nëse viktima është e shtypur për më shumë se 15 minuta ose nuk mund të lëvizni shkakun e lëndimit, lëreni atë në pozicionin e gjetur dhe qetësoni.
  • Telefononi për ndihmë urgjente, duke i dhënë dispeçerit detaje të qarta të incidentit.
  • Monitoroni gjithashtu shenjat vitale – nivelin e vetëdijes, frymëmarrjen dhe pulsin – ndërsa prisni që të vijë ndihma.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur