Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Të fikëti është një humbje e shkurtër e vetëdijes, e shkaktuar nga një reduktim i përkohshëm i rrjedhjes së gjakut në tru. Mund të jetë një reagim ndaj dhimbjes, rraskapitjes, dehidratimit, mungesës së ushqimit ose stresit emocional. Është gjithashtu e zakonshme pas periudhave të gjata të pasivitetit fizik, si qëndrimi në këmbë ose ulur, veçanërisht në një atmosferë të nxehtë. Ky pasivitet bën që gjaku të grumbullohet në këmbë, duke reduktuar sasinë e gjakut që arrin në tru. Kur një personi i bie të fikët, pulsi bëhet shumë i ngadalshëm.  Një viktimë nga të fikëti zakonisht shërohet shpejt dhe plotësisht.

 

 

Shenjat e të fikëtit:

  • Një humbje e shkurtër e vetëdijes bën që viktima të bjerë për toke
  • Pulsi i ngadaltë
  • Lëkurë e zbehtë, e ftohtë dhe djersitje

 

 

Si mund të ndihmoni:

  • Kur viktima bie të fikët, këshillojeni që të shtrihet dhe të ngrejë këmbët për të përmirësuar qarkullimin e gjakut në tru. Shikoni fytyrën e tij për shenja shërimi.
  • Sigurohuni që viktima të mund të marrë ajër të pastër; kërkoni dikë të hapë një dritare nëse jeni në ambient të mbyllur. Nëse jeni jashtë, kërkoni të gjithë kalimtarët të largohen.
  • Ndërsa viktima shërohet, ndihmojeni të ulet gradualisht. Nëse ai fillon të humbasë përsëri vetëdijen, këshillojeni që të shtrihet përsëri dhe të ngrijë dhe mbështesë këmbët derisa të shërohet plotësisht.
  • Nëse viktima nuk shërohet shpejt dhe nuk merr frymë normalisht, filloni reanimimin kardiopulmonar dhe telefononi një ndimë të shpejt.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Dg.

Diagnoza

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Dg.

Preventiva

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Dg.

Njohurija shëndetësore

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Здравје | Shëndet

Higjiena

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Dg.

Болест

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore