Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Здравјето е најважно, но не секогаш се грижиме за него правилно. Има многу работи во нашата средина кои можат да му наштетат на нашето здравје, како хемикалии и патогени кои можат да се најдат во воздухот, водата и храната. Тие можат да предизвикаат разни болести, како што се астма, бронхитис, срцев удар, мозочен удар, рак, алергии, инфекции и труења. Затоа, треба да бидеме внимателни и да ги избегнуваме што е можно повеќе. Мора да живееме здраво, да се грижиме за животната средина и безбедноста на основните ресурси за живот.

 

Што се однесува до заштитата од загадениот воздух, постојат неколку препораки кои луѓето можат да ги следат за да го намалат неговото влијание и да го заштитат здравјето. Еве неколку препораки:

 • Следете го квалитетот на воздухот. Користете локални апликации за следење на квалитетот на воздухот и избегнувајте активности на отворено кога воздухот е загаден.
 • Затворете ги прозорците и вратите за да спречите контаминација во домот.
 • Користете заштитна маска за лице. Особено кога концентрацијата на разните честички е висока.
 • Избегнувајте физичка активност на отворено во периоди кога квалитетот на воздухот е лош.
 • Користете филтри за воздух кои можат да помогнат во одржување на квалитетот на воздухот.
 • Грижете се за добро здравје. Доброто здравје може да помогне да го подобри способноста на телото да се справи со негативните ефекти од загадениот воздух.
 • Приклучете се на локалните иницијативи за зачувување на воздухот. Поддржете или активно учествувајте во локални иницијативи за подобрување на квалитетот на воздухот и животната средина.

 

Контаминираната вода може да предизвика разни болести, вклучително стомачни и кожни болести. Бројни патогени и тешки метали се некои од причините за загадување на водата. Важни превентивни мерки за спречување на болести од контаминирана вода се:

 • Погрижете се да користите безбедна вода за пиење и готвење.
 • Ако имате приватен водовод или извор, редовно проверувајте го квалитетот на водата.
 • По потреба користете филтри за вода за да ја намалите концентрацијата на загадувачи и бактерии во водата што ја користите за пиење и готвење.
 • Внимавајте на хигиената на приборот за пиење, така ќе се заштитите од разни патогени кои можат да се пренесат преку вода.
 • Избегнувајте капење во извори на вода како што се реки или езера кои се или можат да бидат контаминирани.
 • Заштитете ја животната средина. Поддржете и учествувајте во акции и иницијативи насочени кон подобрување на квалитетот на водата во вашата заедница.

 

Конзумирањето на контаминирана храна може да предизвика разни здравствени проблеми, вклучувајќи стомачни заболувања, интоксикации и инфекции. Разни патогени и хемикалии може да бидат причина за контаминација на храната. Важни мерки за заштита на здравјето од загадена храна:

 • Чувајте ја храната на безбедно место. Одржувајте соодветна температура за складирање на храната и користете фрижидер за да ја одржите свежината.
 • Внимавајте на датумите на истекување. Редовно проверувајте ги датумите на истекување на храната и избегнувајте да консумирате производи на кои им е истечен рокот.
 • Темелно миење на рацете. Измијте ги рацете пред да готвите или јадете и по завршувањето.
 • Избегнувајте да јадете храна од места каде се сомневате за хигиенските стандарди или од несигурни извори на храна.
 • Следете ги локалните и националните извештаи за безбедност на храната и предупредувањата.
 • Доколку се сомневате дека сте конзумирале контаминирана храна, веднаш одете на лекар или повикајте брза помош доколку сте во многу лоша здравствена состојба.

 

Бидејќи контаминираната храна, вода и воздух може да имаат негативно влијание врз вашето здравје, важно е да бидете свесни за потенцијалните ризици и да преземете соодветни мерки за нивно елиминирање.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Dg.

Terapia

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа