Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Секогаш претпоставувајте дека змијата е отровна кога некој ќе биде каснат од змија. Во зависност од видот на змијата, отровот може да предизвика локално уништување на ткивото, може да ги блокира нервните импулси предизвикувајќи гушење и срцев удар или згрутчување на крвта а потоа внатрешно крварење. Не обидувајте се да ја фатите змијата што ја каснала жртвата. Но, ако е можно, забележете го изгледот на змијата за да им помогнете на лекарите да го идентификуваат вистинскиот противотров.

 

Знаци после каснување од змија:

 • Силна болка, црвенило и оток
 • Гадење и повраќање
 • Оштетен вид
 • Зголемена саливација и потење
 • Скратен здив

 

 

Како можете да помогнете:

 • Смири ја жртвата. Нападот на паника може да го забрза ширењето на отровот.
 • Помогнете му на жртвата да легне, со крената глава и рамена. Советувајте ја жртвата да не го поместува каснатиот екстремитет за да спречите побрзо ширење на отровот.
 • Повикајте брза помош.
 • Каснатиот екстремитет секогаш треба да биде под нивото на срцето.
 • Не сечете ја раната со нож, не обидувајте се да го исцицате отровот и не ставајте облоги со мраз.
 • Завиткувајте со завој по целата должина на каснатиот екстремитет. Завојот треба да биде лесно стегнат за жртвата да не може да го свитка екстремитетот.
 • Следете ги виталните знаци додека чекате итна помош. Повредениот треба да остане смирен и да биде однесен во болница што е можно поскоро.
 • Ако жртвата е во несвест и не дише нормално, започнете со кардиопулмонална реанимација.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Dg.

Болест

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Dg.

Симптом

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Dg.

Diagnoza

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Dg.

Sëmundje

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit