Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Goditja e nxehtësisë është një gjendje e rëndë e shkaktuar nga një mosfunksionim në mekanizmin e rregullimit të temperaturës së trupit, i njohur si ‘termorerregullim’. Sistemi nervor qendror, veçanërisht hipotalamusi në tru, luan një rol kyç në kontrollin e temperaturës së trupit. Kur temperatura e trupit rritet mbi kufijtë normalë, siç ndodh me ekspozimin e zgjatur ndaj temperaturave të larta dhe diellit, sistemi termorregullues nuk arrin të ftoh trupin. Kjo mund të çojë në goditje të nxehtësisë, ku temperatura e trupit arrin nivele të rrezikshme. Goditja nga të nxehtit mund të diferencohet në dy lloje bazë: klasike (me temperaturë të ngritur të trupit) dhe eksergetike (me temperaturë normale të trupit). Simptomat dhe terapia mund të ndryshojnë në varësi të llojit të goditjes nga nxehtësia, por në çdo rast kërkohet veprim i shpejtë për të shmangur pasoja të rënda. Goditja nga nxehtësia mund të zhvillohet pa paralajmërim, duke rezultuar në një humbje të papritur të vetëdijes brenda disa minutave.

 

Shenjat e goditjes nga nxehtësia:

 • Temperatura e lartë e trupit
 • Lëkurë e thatë, e nxehtë dhe e kuqe
 • Dhimbje koke
 • Dobësi, konfuzion dhe marramendje
 • Frymëmarrje e shpejtë dhe e cekët
 • Rrahje të shpejta dhe të cekëta të zemrës
 • Në rastet më të rënda, viktima mund të humbasë vetëdijen.

 

Si mund të ndihmoni:

 • Zhvendoseni viktimën në një vend të freskët dhe me hije.
 • Lirojeni nga rrobat e ngushta.
 • Sigurojini viktimës gjithashtu ujë ose pije me elektrolite, nëse ka vetëdije dhe mund të pijë.
 • Përdorni pako të ftohta ose peshqirë dhe vendosini në pjesët e prekura të trupit si qafa, krahët dhe këmbët. Nëse është e mundur, përdorni gjithashtu një tifoz ose një burim tjetër ajri të ftohtë.
 • Mënyra më e mirë për të ftohur viktimën është ta spërkatni me ujë dhe më pas ta ajrosni vazhdimisht.
 • Goditja nga nxehtësia është një gjendje e rëndë mjekësore dhe ndërhyrja e menjëhershme është kritike. Thirrni menjëherë një ambulancë.
 • Monitoroni shenjat vitale – nivelin e vetëdijes, frymëmarrjen, pulsin dhe temperaturën – ndërsa prisni ndihmë.
 • Nëse viktima fillon të humbasë vetëdijen dhe ndalon frymëmarrjen, filloni reanimimin kardiopulmonar.

 

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Терапија

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Dg.

Лекари

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Dg.

Njohurija shëndetësore

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Dg.

Sëmundje

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha