Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Редовниот и квалитетен сон игра важна улога за целокупното здравје и е ефикасна превентивна мерка против разни болести и хронични здравствени проблеми. Водењето редовен распоред за спиење, каде што спиете доволно часови, може да го подобри вашето здравје и да го намали ризикот од разни болести. Мирниот сон им помага на телото и мозокот да се одморат и регенерираат, што го прави важен дел од севкупната превентивна нега. Препорачаната количина на сон за возрасни е 7 до 9 часа секоја вечер. Ова варира во зависност од индивидуалните потреби и здравствената состојба, но во просек, количината на сон во овие граници обезбедува доволно време за одмор и регенерација на телото и мозокот. Редовното и квалитетно спиење го намалува ризикот од многу хронични болести и го подобрува општото психофизичко здравје. Применете ги следниве здравствени совети за поквалитетен и подобар сон:

 

  • Најдобро е да го следите вашиот природен ритам на спиење.
  • Обидете се да одите во кревет и да се разбудите секој ден во исто време.
  • Избегнувајте тешки оброци најмалку два часа пред спиење.
  • Ако сте гладни пред спиење, пијте вода и изедете овошје.
  • Избегнувајте стимулативни активности пред спиење.
  • Избегнувајте стимулативни пијалоци пред спиење.
  • Создадете удобна средина за спиење.
  • Облечете соодветна и удобна облека пред спиење.
  • Користете техники за релаксација пред спиење.

 

Исто така, важно е да се нагласи важноста на редовен распоред за спиење. Изберете исто време за да одите во кревет и да се разбудите, секој ден, вклучувајќи ги и викендите. Оваа здрава навика може да помогне да се регулира и подобри квалитетот на вашиот сон. Затоа, воспоставувањето здрава рутина за спиење може да биде ефикасна превентивна мерка против болести. Секој ден обидете се да креирате здрав распоред за спиење и дозволете му на вашето тело да се одмори и да се регенерира преку квалитетен сон.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Dg.

Лекарски преглед

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje