Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Давењето може да резултира со смрт поради вдишување вода и последователна опструкција на дишните патишта, од хипотермија поради потопување во ладна вода, од ненадеен срцев удар поради ладна вода, од спазам на грлото што ги блокира дишните патишта. Жртвата спасена од инцидент со давење секогаш треба да добие лекарска помош дури и ако изгледа дека се опоравила во тој момент. Водата што влегува во белите дробови предизвикува нивна иритација, а воздушните премини може да почнат да отекуваат неколку часа подоцна – состојба позната како секундарно давење. Жртвата, исто така, после може да треба да се лекува и за хипотермија.

 

Како можете да помогнете:

  • Спасете ја жртвата од давење, бидете внимателни!
  • Ако сте ja спасиле жртвата од давење во вода, помогнете му да легне со главата пониско од остатокот од телото за да може водата да истече од устата. Ова го намалува ризикот од понатамошна апсорпција на вода во белодробниот тракт.
  • Ако жртвата е целосно свесна. Третирајте ја жртвата за хипотермија; заменете ја влажната облека со сува облека ако е можно и покријте го со суви ќебиња или палта, дајте му топол пијалок.
  • Јавете се за итна помош дури и ако изгледа дека жртвата целосно се опоравува, поради ризикот од секундарно гушење. Следете ги неговите витални знаци – ниво на свест, дишење и пулс – додека не пристигне медицинска помош.

 

Ако жртвата е во бесознание после спасување од давење :

  • Ако жртвата е во несвест, а вие сте сами, прво дајте кардиопулмонална реанимација и после јавете се за итна медицинска помош.
  • Ако жртвата во несвест почнува да дише, лекувајте ја за хипотермија така што ќе го покриете со топла облека и ќебиња. Ако се опорави, заменете ја неговата влажна облека со сува ако е можно. Следете ги неговите витални знаци – ниво на свест, дишење и пулс – додека не пристигне медицинска помош.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Dg.

Diagnoza

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.