Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Отворената рана може да се контаминира со микроорганизми (микроби). Микробите можат да дојдат од изворот на повредата, од околината, од нечистотијата, од нестерилната газа со која е покриена раната, од честички останати во рана итн. Крварењето може да исфрли дел од нечистотијата; преостанатите бактерии може да бидат уништени од белите крвни зрнца. Меѓутоа, ако во раната остане нечистотија, инфекцијата може да се прошири низ телото. Исто така постои и ризик од тетанус.

Секоја рана што нема да започне да зараснува во рок од 48 часа, најверојатно ќе биде инфицирана. Раната која е со висок ризик од инфекција треба да се третира со антибиотици и жртвата да се имунизира за тетанус.

 

Знаци на инфицирана рана:

 • Зголемена болка на местото на раната
 • Оток, црвенило и чувство на топлина околу повредата
 • Гној во раната или истекува од неа
 • Оток и осетливост на жлездите на вратот, пазувите или препоните

Ако инфекцијата е напредната:

 • Знаци на треска, како што се потење, жед, треперење и летаргија

 

 

Како можете да помогнете:

 • Исчистете ја раната и областа околу раната со вода.
 • Ако има крварење, ставете стерилна газа над раната и нанесете умерен притисок околу 5 минути, повторете додека не престане крварењето.
 • Измијте ја раната со 3% водород пероксид.
 • Исчистете ја раната и околината со бетадин.
 • Нанесете антибиотска маст или спреј со широк спектар на дејство, на раната.
 • Ставете стерилна газа и завиткајте со завој.
 • Еднаш дневно раната се дезинфицира и се премачкува со антибиотик, до заздравување.

Итна ситуација:

 • Ако раната е инфицирана советувајте ја жртвата веднаш да побара лекарска помош. Ако инфекцијата е напредната (со знаци на треска, како што се потење, треперење и летаргија), веднаш однесете ја жртвата во болница.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Dg.

Здравственото знаење

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Dg.

Preventiva

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Dg.

Дијагноза

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda