Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Скалпот има многу мали крвни садови кои се протегаат блиску до површината на кожата, така што секоја повреда или исеченица може да резултира со обилно крварење, што често прави раната на скалпот да изгледа полошо отколку што е. Меѓутоа, во некои случаи, раната на главата може да биде дел од посериозна повреда, како што е фрактура на черепот, или може да биде поврзана со повреда на вратот. Поради овие причини, треба многу внимателно да ја прегледате жртвата со повреди на главата. Дополнително, размислете за можноста за повреда на вратот или ‘рбетот.

Како да помогнете:

  • Ако има поместена кожа на местото на повредата, вратете го внимателно на место. Обезбедете ја жртвата.
  • Покријте ја раната со стерилна чиста газа. Нанесете цврст, директен притисок врз газата за да запре крварењето и да се минимизира ризикот од шок.
  • Завиткајте со завој за да ја прицврстите газата и да го одржите притисокот врз раната.
  • Помогнете му на жртвата да легне со подигната глава и рамена. Ако чувствува несвестица, нагон за повраќање, вртоглавица или покажува знаци на шок, јавете во итна помош. Следете ги виталните знаци, ниво на свест, дишење и пулс додека чекате помош.
  • Ако во која било фаза лицето ја изгуби свеста и не дише нормално, започнете со кардиопулмонална реанимација.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Здравје | Shëndet

Higjiena

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës