Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Хидратацијата е еден од најважните фактори за одржување на добро здравје и спречување на болести. Хидратацијата е примарно важна за одржување на нормалните физиолошки функции во телото. Недостатокот на вода во организмот може да предизвика различни симптоми како што се главоболки, вртоглавица, сува кожа, замор и сериозни здравствени проблеми или болести. Затоа, важно е да пиете доволно вода секој ден и да ги следите следниве совети за хидратација:

 

  • Водата треба да биде вашиот главен извор на хидратација.
  • Во нормални услови, се препорачува да се пие околу 2,5 литри вода дневно (околу осум чаши вода). Оваа количина на вода може да варира во зависност од различни фактори како што се климатските услови, физичката активност и здравствената состојба.
  • Потребно е да се одржува рамнотежа помеѓу количината на вода што се исфрла преку потење и мокрење со количината на вода што се внесува преку пиење и јадење. Оваа рамнотежа е од суштинско значење за правилно функционирање на телото и спречување на дехидрација.
  • Треба да пиете вода многу често и во мали количини. Честото пиење мали голтки вода може да биде подобро за хидратација на телото отколку да пиете големи количини вода одеднаш.
  • Не треба да чекате да чувствувате жед за да пиете вода. Чекањето додека почувствувате жед е знак дека вашето тело веќе почнува да дехидрира. Затоа е важно редовно да пиете вода, дури и кога не чувствувате жед.
  • Важно е да се консумира хидратантна храна како овошје и зеленчук. Јадењето храна богата со вода, како што се овошјето и зеленчукот, е одличен начин за поддршка на нивото на хидратација. Овие хранливи материи не само што ќе ве одржуваат хидрирани, туку содржат и витамини, минерали и антиоксиданси кои се добри за вашето здравје.
  • Пијте вода пред, за време и после физичка активност, особено ако многу се потите или ако сте изложени на високи температури. Потенцијално големи загуби на течности преку пот може да предизвикаат дехидрација и топлотен удар.

 

Соодветната хидратација и здравите навики за пиење вода и консумирање хидратантна храна се важна превенција од болести. Запомнете, редовната хидратација е важна за здравјето и благосостојбата на вашето тело. Пијте вода редовно и внимавајте на потребите на вашето тело, особено во услови на високи температури и физичка активност. Водата е суштински елемент за секој аспект од вашето здравје. Погрижете се да го одржувате вашето тело хидрирано секој ден.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Dg.

Болест

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Превенција | Preventiva

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik