Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Dhimbja e barkut mund të ndodhë përshkak helmimit nga ushqimi. Dhimbja therëse zakonisht ndodh gjatë stërvitjes dhe është e mprehtë. Distensioni ose obstrukcioni i zorrëve shkakton dhimbje barku, një dhimbje që vjen e shkon në valë, e cila shpesh e lë viktimën në agoni dhe mund të shoqërohet me të vjella. Ndonjëherë dhimbja e barkut është një shenjë e një çrregullimi serioz që prek organet dhe strukturat e tjera në bark. Nëse apendiksi çahet ose zorra është dëmtuar, përmbajtja e zorrëve mund të rrjedhë në zgavrën e barkut, duke shkaktuar inflamacion të shtresës së brendshme të zgavrës. Kjo gjendje kërcënuese për jetën, e quajtur peritonitis, shkakton dhimbje të forta që përkeqësohen me lëvizje ose me presion në bark dhe do të shkaktojë gjendje shoku. Një apendiks i përflakur (apendicitis) është veçanërisht i zakonshëm tek fëmijët. Simptomat përfshijnë dhimbje (shpesh duke filluar në qendër të barkut dhe duke lëvizur në anën e poshtme të djathtë), humbje oreksi, të përzier, të vjella, erë e keqe dhe ethe. Nëse apendiksi placaritet, do të zhvillohet peritoniti. Trajtimi është heqja e menjëhershme kirurgjikale e apendiksit.

 

Si mund të ndihmoni:

  • Qetësojeni viktimën dhe bëjeni rehat. Ngrini nëse ka vështirësi në frymëmarrje. Jepini një enë që ta përdorë nëse ka të vjella.
  • Aplikimi i një komprese të nxehtë ose të ftohtë në zonën e dhimbjes, në varësi të natyrës së dhimbjes, mund të ndihmojë në zbutjen e muskujve ose në uljen e ënjtjes.
  • Mos jepni barna kundra dhimbjes pa konsultim me mjekun, veçanërisht nëse nuk jeni të sigurt për shkakun e dhimbjes.
  • Nëse dhimbja është e fortë ose shfaqet me ethe dhe të vjella, telefononi për ndihmë urgjente. Trajtojeni viktimën për shok sipas nevojës. Mos i jepni barna, mos e lejoni të hajë ose të pijë, pasi mund të nevojitet një anestezik.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Здравје | Shëndet

Хигиена

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура