Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Главоболката може да ја придружува секоја болест, особено фебрилна болест како што е грипот. Може да се развие без никаква причина и често може да се проследи со замор, напнатост, стрес, прекумерна топлина или студ. Труење предизвикано од загаден воздух, консумирање алкохол и некои други пијалоци исто така може да предизвикаат главоболка. Сепак, главоболката може да биде и најистакнатиот симптом на висок крвен притисок, мозочен удар или менингитис.

 

Побарајте итен медицински совет ако главоболката:

 • Се развива многу ненадејно.
 • Многу силна по интензитет.
 • Таа е придружена со треска или повраќање.
 • Честа или континуирана.
 • Придружена е со губење на сила или чувствителност.
 • Таа е придружена со нарушена свест.
 • Таа е придружена со вкочанет врат и чувствителност на светлина.
 • По повреда на главата.

 

 

Како може да помогнете:

 • Помогнете му на жртвата да седне или да легне на мирно место. Дајте му ладна облога да ја држи на глава.
 • Советувајте ја жртвата да се одмори и опушта.
 • Возрасен човек може да ја земе препорачаната доза на таблети ацетаминофен или свој лек за болка. Детето може да ја земе препорачаната доза на сируп од ацетаминофен (не аспирин).
 • Ако состојбата не се подобрува, побарајте лекарска помош.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Dg.

Терапија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre