Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Ова е опасна по живот состојба која се јавува кога циркулаторниот систем откажува и виталните органи како срцето и мозокот се лишени од кислород. Оваа состојба бара итен третман. Состојбата често може да се влоши со страв и болка. Минимизирајте го ризикот од развој на шок со смирување на жртвата. Најчеста причина за шок е тешка загуба на крв. Ако крварењето надмине 1,2 литри, ќе се развие состојба на шок. Крварењето може да биде: надворешно видливо крварење или скриено во внатрешните органи. Губењето и на други телесни течности исто така може да резултира со шок. Состојбите кои можат да предизвикаат сериозно губење на телесните течности вклучуваат дијареа, повраќање, опструкција на дебелото црево, сериозни изгореници и инфекција на крвта. Шок може да настане дури и кога има доволен волумен на крв но срцето не е во состојба да пумпа крв низ телото. Ова може да се должи на тешка срцева болест, срцев удар или акутна срцева слабост (кардиоген шок). Други причини за шок вклучуваат огромна инфекција на внатрешните органи (септичен шок), тешка алергиска реакција (анафилактичен шок) и оштетување на ‘рбетниот мозок (невроген шок). Ова се сериозни состојби кои бараат веднаш итна медицинска помош.

 

Знаци на шок

Првично:

 • Забрзан пулс
 • Кожата бледа, студена и мрсна
 • Потење

Како што се развива шокот:

 • Брзо и плитко дишење
 • Слаб, „нишки“ на пулс.
 • Сиво-сина кожа (цијаноза), особено во внатрешноста на усните. Ноктот или ушната школка, ако се притискат, нема веднаш да ја вратат бојата.
 • Слабост и вртоглавица
 • Гадење и евентуално повраќање
 • Жед или сува уста

Кога веќе слабее снабдувањето со кислород во мозокот:

 • Анксиозност и агресивно однесување
 • Гушење за воздух
 • Несвест
 • На крајот, срцето ќе застане

 

 

Како можете да помогнете:

 • Третирајте ја секоја можна причина за шок што можете да ја откриете (ќе биде објаснето по детално во следниве постови).
 • Помогнете му на повредениот да легне. Подигнете и поддржете ги неговите нозе над нивото на срцето за да го подобрите снабдувањето со крв до виталните органи.
 • Веднаш повикајте итна медицинска помош.
 • Олабавете ја тесната облека за да ја намалите затегнатоста околу вратот, градите и половината.
 • Чувајте го повреденото лице топло со покривање на телото и нозете со покривач.
 • Следете ги виталните знаци – ниво на свесност, дишење и пулс додека чекате да пристигне брза помош.
 • Ако жртвата изгуби свест, проценете дали има нормално дишење и пулс, доколку нема, започнете со кардиопулмоналнa реанимација.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Dg.

Terapia

Dg.

Симптом

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана