Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Мозочниот удар е медицински итен случај што се јавува кога ќе се прекине снабдувањето со крв во мозокот. Оваа состојба е почеста кај постарите лица и е поврзана со нарушувања во системот за циркулација на крвта, како што е висок крвен притисок. Повеќето мозочни удари се предизвикани од згрутчување во крвниот сад што го блокира протокот на крв во мозокот. Сепак, некои мозочни удари се резултат на пукнат крвен сад што предизвикува крварење во мозокот. Ако мозочниот удар се должи на згрутчување на крвта, може да биде можно да се дадат лекови за да се ограничи степенот на оштетување на мозокот и да се подобри закрепнувањето. Колку побрзо жртвата добие болничка нега, толку подобро.

 

Знаци на мозочен удар:

 • Слабост во лицето – жртвата не може да зборува без проблеми
 • Слабост на раката – жртвата не може да крене една рака
 • Проблеми со говорот – жртвата не може јасно да зборува
 • Ненадејна слабост или вкочанетост на лицето, раката или ногата на едната или двете страни од телото
 • Ненадејно губење или заматување на видот на едното или двете очи
 • Ненадејна конфузија
 • Ненадејна силна главоболка без очигледна причина
 • Вртоглавица, нестабилност или ненадеен пад

 

Како можете да помогнете:

 • Погледнете го лицето на жртвата. Замолете го да се насмее; ако имал мозочен удар, можеби ќе може да се насмевне само на едната страна – другата страна од устата може да му опадне.
 • Побарајте од жртвата да ги крене двете раце; ако има мозочен удар, ќе може да крене само една рака.
 • Откријте дали личноста може да зборува јасно и да разбере што кажувате. Кога поставувате прашање, дали тој ви одговара соодветно?
 • Повикајте итна помош. Кажете му на диспечерот дека се сомневате на мозочен удар.
 • Ако жртвата е свесна, можете да му помогнете да легне. Уверете го дека помошта е на пат.
 • Редовно следете ги виталните знаци – ниво на свест, дишење и пулс – додека чекате да пристигне помош. Не давајте на жртвата ништо да јаде или пие бидејќи може да има тешкоти со голтање.
 • Ако жртвата се онесвести и не дише нормално, започнете со кардиопулмонарна реанимација, додека стигне брза помош.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Dg.

Njohurija shëndetësore

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Dg.

Дијагноза

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата