Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Goditja në tru është një urgjencë mjekësore që ndodh kur furnizimi me gjak në tru ndërpritet. Kjo gjendje është më e zakonshme tek të moshuarit dhe shoqërohet me çrregullime në sistemin e qarkullimit të gjakut, si presioni i lartë i gjakut. Shumica e goditjeve shkaktohen nga një mpiksje në një enë gjaku që bllokon rrjedhjen e gjakut në tru. Megjithatë, disa goditje janë rezultat i një ene gjaku të këputur që shkakton gjakderdhje në tru. Nëse goditja është për shkak të një mpiksje gjaku, mund të jetë e mundur të jepen ilaçe për të kufizuar shkallën e dëmtimit të trurit dhe për të përmirësuar rikuperimin. Sa më shpejt që viktima të marrë kujdesin spitalor, aq më mirë.

 

Shenja të goditjes në tru:

 • Dobësi në fytyrë – viktima nuk mund të flasë pa probleme
 • Dobësia e krahut – viktima nuk mund të ngrejë njërin krah
 • Probleme në të folur – viktima nuk mund të flasë qartë
 • Dobësi ose mpirje e papritur e fytyrës, krahut ose këmbës në njërën ose të dyja anët e trupit
 • Humbje e papritur ose turbullim i shikimit në njërin ose të dy sytë
 • Konfuzion i papritur
 • Dhimbje koke e papritur e fortë pa ndonjë arsye të dukshme
 • Marramendje, paqëndrueshmëri ose rënie e papritur

 

Si mund të ndihmoni:

 • Shikoni fytyrën e viktimës. Kërkojini atij të buzëqeshë; nëse ai do të kishte një goditje, ai mund të ishte në gjendje të buzëqeshte vetëm në njërën anë – ana tjetër e gojës mund t’i binte.
 • Kërkojini viktimës të ngrejë të dyja duart; nëse ai ka një goditje, ai do të jetë në gjendje të ngrejë vetëm një krah.
 • Zbuloni nëse personi mund të flasë qartë dhe të kuptojë atë që thoni. Kur bëni një pyetje, a ju përgjigjet ai në mënyrë të përshtatshme?
 • Thirrni për ndihmë urgjente. Tregojini dispeçerit se dyshoni për një goditje në tru.
 • Nëse viktima është i vetëdijshëm, mund ta ndihmoni të shtrihet. Sigurojeni atë se ndihma është në rrugë e sipër.
 • Monitoroni rregullisht shenjat vitale – nivelin e vetdijes, frymëmarrjen dhe pulsin – ndërsa prisni që të vijë ndihma.
 • Mos i jepni të lënduarit asgjë për të ngrënë apo pirë sepse mund ta ketë të vështirë të gëlltisë.
 • Nëse viktima është pa ndjenja dhe nuk merr frymë normalisht, filloni ringjalljen kardiopulmonare derisa të mbërrijë një ambulancë.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Здравје | Shëndet

Хигиена

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Dg.

Simptom

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar