Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Mavijosjet janë sasi të vogla gjaku që rrjedhin në inde pas një dëmtimi, shpesh të shkaktuar nga një goditje ose lëndimi. Shkaktuar nga gjakderdhja nën lëkurë ose në indet nën lëkurë, një mavijosje mund të zhvillohet shpejt ose të shfaqet disa ditë pas lëndimit. Ato zakonisht arrijnë ngjyrën e tyre maksimale brenda pak ditësh. Gradualisht, ngjyra fillon të zbehet si pjesë e procesit të shërimit. Mavijosja mund të shoqërohet me ënjtje rreth zonës së dëmtuar dhe mund të tregojë gjithashtu një dëmtim të thellë. Të moshuarit dhe ata që marrin medikamente antikoagulante, si aspirina ose varfarina, mund të mavijohen lehtësisht edhe nga lëndimet e vogla. Nëse mavijosja shoqërohet me lëndime serioze, dhimbje ose shqetësime të tjera, është e rëndësishme të kërkoni kujdes mjekësor. Nëse keni mavijosje të vazhdueshme ose nëse ato shfaqen pa ndonjë arsye të njohur, konsultohuni me një mjek për një analizë dhe këshilla më të hollësishme.

 

Si mund të ndihmoni veten:

  • Ngrini dhe mbështesni pjesën e dëmtuar në një pozicion të rehatshëm.
  • Aplikoni një kompresë të ftohtë, një pako akulli të mbështjellë me një peshqir, në mavijosje për rreth 10 minuta. Për të reduktuar rrjedhjen e gjakut në dëmtim, në mënyrë që të minimizohet ënjtja dhe maviosja.
  • Pushoni zonën e lënduar dhe shmangni aktivitetet që mund të shkaktojnë më shumë ndikim ose presion.
  • Nëse mavijosja është rezultat i një dëmtimi serioz ose nëse dyshoni për ashpërsinë e dëmtimit, kërkoni kujdes mjekësor.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Dg.

Терапија

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Dg.

Diagnoza

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Dg.

Terapia

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода