Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Ладните облоги често се користат за модринки, осип, исчашувања и други повреди. Нанесувањето ладни облоги на повреди може да го намали интензитетот на болката и да спречи оток.

 

 

  1. Облоги со ладна вода:
  • Натопете чиста крпа во ладна вода.
  • Стиснете малку и превиткајте ја крпата.
  • Држете го цврсто врз повредата.
  • Повторете го истото на секои 2-3 минути.

 

  1. Облоги со кршен мраз:
  • Делумно наполнете пластична кеса со кршен мраз, или користете пакување од замрзнат зеленчук.
  • Завиткајте ја кесата во сува крпа.
  • Држете го пакувањето цврсто врз повредената област.
  • Одстранете го пакувањето од повредата периодично, на секои 4-5 мин.

 

 

Ако повредата е сериозна или ако не забележите подобрување со тек на време, веднаш консултирате се со матичниот лекар.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Dg.

Здравственото знаење

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Хигиена

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Dg.

Preventiva

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Dg.

Терапија

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike