Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

„Изгореница“ обично се користи како општ термин за оштетување на кожата или другите ткива како резултат на изложеност на оган, топлина, хемикалии, електрична енергија или други агенси. Бидете внимателни кога третирате термички изгореници кои се длабоки или обемни. Ако жртвата е повредена од пожар, претпоставете дека чадот му ги зафатил дишните патишта и белите дробови. Тешко изгорената жртва најверојатно ќе доживее шок и ќе треба итно болничко лекување.

 

Внимавајте!

 • Не отстранувајте ништо што е залепено за изгореницата бидејќи може да предизвикувате дополнителна штета и да се инфицира раната.
 • Не ги допирајте плускавците и не ставајте мраз на изгореницата.
 • Не нанесувајте крем или маст на изгореното место; може да го оштети ткивото и да го зголеми ризикот од инфекција.
 • Не се препорачува употреба на специјални течности, спрејови и гелови за ладење на изгорениците.
 • Не ставајте газа, завој или крпа директно на изгорената кожа.
 • Ако жртвата има изгореници на лицето, не покривајте ја раната – може да предизвикате непријатности кај жртвата и да го попречите дишењето.

 

Како можете да помагате:

 • Започнете со ладење на изгореницата што е можно поскоро со ладна вода од чешма, но не одложувајте да ја однесете жртвата до болница. Помогнете и на жртвата да седне или да легне. Ако е можно, обидете се да спречите изгорената површина да дојде во контакт со земјата.
 • Јавете се на итна помош; ако е можно, натерајте некој да го направитоа, додека вие ја ладите изгореницата.
 • Продолжете со ладење на изгорената област најмалку десет минути или додека болката не се смири. Внимавајте на знаците на отежнато дишење. Не го разладувајте целото тело на жртвата затоа што можете да ја намалите телесната температура до опасно ниво. Ова е посебен ризик за доенчињата и постарите лица.
 • Не допирајте ги изгорениците. Нежно отстранете ги прстените, часовниците, ременот, чевлите и облеката. Не отстранувајте ја облеката што е залепена за изгореницата.
 • Кога изгореницата ќе се олади, покријте ја изгорената површина со пластична фолија за да ја заштитите од инфекција. Проѕирна пластична кеса може да се користи за покривање на изгорена рака или нога; прицврстете го лесно со завој.
 • Следете ги неговите витални знаци – ниво на свест, дишење и пулс – додека чекате да пристигне итна помош.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Dg.

Превенција

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Dg.

Лекари

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Dg.

Терапија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија