Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Несвестица е кратко губење на свеста предизвикана од привремено намалување на протокот на крв во мозокот. Тоа може да биде реакција на болка, исцрпеност, дехидратација, недостаток на храна или емоционален стрес. Тоа е исто така вообичаено по долги периоди на физичка неактивност, како што се стоење или седење, особено во топла атмосфера. Оваа неактивност предизвикува собирање на крвта во нозете, намалувајќи ја количината на крв што стигнува до мозокот. Кога човек се онесвести, пулсот станува многу бавен. Сепак, жртвата брзо се опоравува и закрепнува брзо и целосно.

 

Знаци на несвестица:

  • Кратко губење на свеста предизвикува жртвата да падне на земја
  • Бавен пулс
  • Бледа, студена кожа и потење

 

 

Како можете да помогнете:

  • Кога жртвата ќе се онесвести, советувајте ја да легне и кренете му ги нозете за да го подобрите протокот на крв во мозокот. Гледајте го неговото лице за знаци на заздравување.
  • Осигурајте се дека жртвата може да дише свеж воздух; замолете некој да отвори прозорец ако сте во затворена просторија. Ако сте надвор, замолете ги сите случајни минувачи да се тргнат.
  • Како што жртвата закрепнува, помогнете му постепено да седне. Доколку повторно почне да се онесвестува, советувајте го повторно да легне и да ги подигне и потпре нозете додека целосно не закрепне.
  • Ако жртвата не закрепне брзо и не дише нормално, започнете со кардиопулмонална реанимација и повикајте брза помош.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Здравје | Shëndet

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Dg.

Симптом

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Dg.

Simptom