Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Gjakderdhja nga hunda, e njohur si epistaksi, është e zakonshme dhe zakonisht nuk është një problem serioz. Një gjakderdhje nga hunda ndodh kur kapilarët e vegjël të gjakut brenda vrimave të hundës shpërthejnë. Në shumicën e rasteve, shkaqet e gjakderdhjes nga hundët përfshijnë lëndimin, teshtitjen, ngaxmimin ose fryrjen e hundës me forcë. Si mund të ndihmoni:

 

  • Mos lejoni që personi të anojë kokën prapa, pasi gjaku mund të rrjedhë në fyt dhe të shkaktojë të vjella.
  • Thuaji të ulet dhe anoje kokën përpara për të lejuar që gjaku të rrjedhë nëpër vrimat e hundës.
  • Kërkojini atij të marrë frymë përmes gojës (kjo do të ketë një efekt qetësues).
  • Thuaji që të shtypë pjesën e butë të hundës me dy gishta deri në dhjetë minuta, duke  mbajtur presionin konstant.
  • Këshillojeni që të qëndrojë i qetë, të mos flasë, të gëlltisë, të kollitet, të mos pështyjë.
  • Pas dhjetë minutash, thuajini që të lirojë presionin. Nëse gjakderdhja nuk është ndalur, është e nevojshme të ushtrohet përsëri presion i vazhdueshëm deri në dhjetë minuta.
  • Pasi të ndalojë gjakderdhja, këshillojeni që të pushojë në heshtje për një orë. Thuaji që të shmangë sforcimet fizike dhe të mos fryjë apo shpëlajë hundën me ujë.
  • Nëse gjakderdhja nga hunda është e rëndë ose zgjat më shumë se 20 minuta, dërgojeni menjëherë në institucionin më të afërt shëndetësor.

 

Gjakderdhja nga hunda është serioze nëse pacienti ka hemofili, nëse shkaku janë ilaçet kundër koagulimit, nga presioni i lartë i gjakut ose nëse gjakderdhja vjen pas një dëmtimi në kokë. Në këto raste, kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore urgjente.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Dg.

Превенција

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Превенција | Preventiva

Higjiena

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност