Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Во оваа состојба, ткивата на екстремитетите, најчесто прстите на рацете и нозете, замрзнуваат поради ниските температури. Во потешки случаи, ова замрзнување може да доведе до трајно губење на осетот, смрт на ткивото и гангрена. Бидејќи крвните садови и меките ткива се трајно оштетени. Луѓето кои не можат да се движат за да ја зголемат циркулацијата низ телото се особено подложни на смрзнатини. Во многу случаи, смрзнатините се придружени со хипотермија и оваа состојба бара соодветна медицинска помош.

 

Знаци од смрзнатини:

 • На почетокот, се чувствот „иглички“
 • Бледило проследено со вкочанетост
 • Стврднување на кожата
 • Промена на бојата на кожата во погодената област: прво бела, потоа шарена и сина.
 • При опоравување, кожата може да биде црвена, топла, болна и појава на флуски.
 • Онаму каде што има гангрена, ткивото може да стане црно поради губење на снабдувањето со крв.

 

Како можете да помогнете:

 • Преместете ја жртвата на топлина пред дополнително да го одмрзнете погодениот дел.
 • Не го ставајте погодениот дел во близина на директна топлина.
 • Не обидувајте се да го одмрзнете погодениот дел додека не постои опасност од повторно замрзнување.
 • Откако ќе ја внесете жртвата во топла просторија, нежно отстранете му ги прстените , чизмите и се друго што го стега. Избегнувајте триење на погодената област бидејќи тоа може да ја оштети кожата и другите ткива.
 • Преоблечете ја жртвата со суви и топли алишта.
 • Ставете ги погодените делови во вода што е млака под 40 °C. Исушете нежно и нанесете газа и лесно завиткајте со завој.
 • Подигнете го погодениот екстремитет за да го намалите отокот. Возрасен може да ја земе препорачаната доза на ацетаминофен, или сопствен лек за болка, а детето, препорачаната доза на сируп од ацетаминофен (не аспирин). Земете и испратете ја жртвата во болница.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Здравје | Shëndet

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Dg.

Дијагноза

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Dg.

Terapia

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Dg.

Njohurija shëndetësore

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар