Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Крварењето од носот, познато како епистакса, е честа појава и обично не е сериозен проблем. Крварење од носот се јавува кога пукаат мали крвни капилари внатре во ноздрите. Во повеќето случаи, причините за крварење од носот вклучуваат повреда, кивање, чепкање или силно дување на носот. Како можете да помогнете:

 

  • Не дозволувајте лицето да ја наведнува главата наназад, бидејќи крвта може да тече низ грлото и да предизвикува повраќање.
  • Кажете му да седне и да ја наведне главата напред за да дозволи крвта да тече низ ноздрите.
  • Замолете го да дише низ устата (ова ќе има смирувачки ефект).
  • Кажете му да го притисне мекиот дел на носот со два прсти, до десет минути, одржувајќи го константно притисокот.
  • Советувајте го да остане мирен , да не зборува, голта, кашла, плука.
  • По десет минути, кажете му да го ослободи притисокот. Доколку крварењето не запрело, потребно е повторно да изврши константен притисок до десет минути.
  • Откако ќе престане крварењето, советувајте го да се одмори тивко еден час. Кажете му да избегнува физички напор и да не го дува или изплакне носот со вода.
  • Ако крварењето од носот е силно или ако трае подолго од 20 минути, веднаш однесете го до најблиската здравствена установа.

 

Крварењето од носот е сериозно ако пациентот боледува од хемофилија, ако причина се лекови против згрутчување, висок крвен притисок или ако крварењето следи по повреда на главата. Во овие случаи веднаш побарајте хитна медицинска помош.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Dg.

Болест

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Dg.

Лекари

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Dg.

Mjekët

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор