Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Higjiena është një grup praktikash që kryhen për të ruajtur shëndetin. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), “higjiena i referohet kushteve dhe praktikave që ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit dhe parandalimin e përhapjes së sëmundjeve”. Higjiena e mirë është thelbësore për parandalimin e sëmundjeve dhe shëndetin e përgjithshëm të mirë. Higjiena e duhur ndihmon në parandalimin e përhapjes së infeksioneve dhe mbrojtjen e trupit tuaj nga bakteret, viruset dhe patogjenë të tjera. Në fund të fundit, duhet ditur se higjiena e mirë nuk është vetëm një zakon pozitiv, por edhe një investim për shëndet të mirë, për ju dhe të dashurit tuaj.

Mesazhi për rëndësinë e higjienës së mirë duhet të përhapet në komunitet, pasi është një nga masat më efektive për mbrojtjen e shëndetit publik. Praktikat që synojnë ruajtjen e higjienës personale dhe pastrimin e mjedisit kanë një ndikim të madh në shëndetin dhe mirëqenien e përgjithshme. Prandaj, kur flasim për higjienën, është e rëndësishme t’i përkushtohemi higjienës personale dhe të mirbajmë një mjedis jetese të pastër, sepse aty ku nuk ka pastërti, nuk ka shëndet dhe mirëqenie.

 

Parimet më të rëndësishme të higjienës për parandalimin e sëmundjeve:

  • Larja e rregullt e duarve, hundës dhe fytyrës është një nga masat më të rëndësishme parandaluese ndaj sëmundjeve, përfshirë ftohjen dhe gripin.
  • Larja e dhëmbëve rregullisht pas çdo vakti kontribuon në një shëndet të mirë të përgjithshëm.
  • Prerja e rregullt e thonjve të duarve dhe këmbëve është një aspekt i rëndësishëm i higjienës personale dhe mbrojtjes kundër patogjenëve të ndryshëm.
  • Larja ose dushi i rregullt ndihmon në largimin e pluhurit, papastërtive dhe baktereve nga trupi.
  • Larja e shpeshtë e rrobave është një aspekt i rëndësishëm për parandalimin e sëmundjeve të ndryshme. Rrobat janë vazhdimisht në kontakt me sipërfaqe dhe objekte të ndryshme, kështu që ato mund të bëhen bartëse të baktereve dhe viruseve.
  • Pastrimi i rregullt i sipërfaqeve të kuzhinës dhe takëmeve për ngrënje ndihmon në parandalimin e përhapjes së sëmundjeve të ndryshme..
  • Pastrimi dhe ajrimi i rregullt i shtëpisë janë dy praktika të rëndësishme për ruajtjen e një hapësire jetese të shëndetshme dhe higjienike.
  • Mirëmbajtja e rregullt e një mjedisi të pastër jashtë shtëpisë mund të kontribuojë në shëndet më të mirë, mirëqenie të përgjithshme dhe të ketë një ndikim pozitiv në mjedisin jetsor.

 

Zbatimi i këtyre parimeve higjienike mund të përmirësojë ndjeshëm shëndetin dhe të parandalojë përhapjen e sëmundjeve dhe infeksioneve. Higjiena është e rëndësishme për një shëndet të mirë!

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Dg.

Terapia

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето