Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Модринки,отоци или крварење може да се појават во очите поради директни удари или повреди со остри, распарчени фрагменти од метал, чакал и стакло. Сите повреди на очите се потенцијално сериозни поради ризикот од губење на видот. Дури и површни гребнатини на окото може да доведат до инфекција, со можност за трајно губење на видот.

 

Како може да помагате:

  • Ставете ја жртвата во полуседечка или лежечка положба и кажете му да ја држи главата мирна. Кажете му да ги држи двете очи мирни бидејќи движењето на очите може да предизвика дополнителна повреда.
  • Дајте му на повредениот стерилна газа за да ја држи над повреденото око. Доколку е потребно, лесно прицврстете ја газата со завој додека не се добие лекарска помош. Не вршете притисок врз повреденото око.
  • Не допирајте и не обидувајте се да отстраните нешто што е заглавено или залепено во очното јаболко или обоениот дел на окото. Наместо тоа, ставете хартиена чаша над заболеното око и преврзете ја на место.
  • Однесете ја жртвата во болница.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Dg.

Diagnoza

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Превенција | Preventiva

Higjiena

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Dg.

Дијагноза

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност