Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Хемиското прскање во окото може да предизвика сериозни повреди ако не се лекува брзо. Некои хемикалии ја оштетуваат површината на окото, што резултира со лузни, па дури и слепило. Ваш приоритет е да го измиете окото со вода за да се разреди и растера хемикалијата.

 

Како можете да помогнете:

  • Држете го погоденото око на жртвата под проточна вода до десет минути. Темелно измијте го очниот капак внатре и надвор; ако заболеното око се затвора поради болка, нежно, обидете се да го отворите очниот капак.
  • Погрижете се валканата вода да не навлезе во неповреденото око.
  • Побарајте од жртвата да држи чиста газа над повреденото око. Ако треба некое време пред жртвата да добие лекарска помош, завиткајте ја газата со завој.
  • Однесете ја жртвата во болница. Идентификувајте ја хемикалијата и пренесете ги деталите до медицинскиот персонал.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Dg.

Sëmundje

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha