Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Кај малите деца, нападите – понекогаш наречени конвулзии – најчесто се резултат на покачена телесна температура поврзана со инфекција на грлото, увото или од други инфекции. Овој тип на напад, познат и како фебрилен напад, се јавува затоа што мозочните центри не се доволно зрели за да се справат со високата телесна температура. Иако нападите можат да бидат алармантни, тие ретко се опасни доколку се третираат правилно. Сепак, секогаш треба да побарате лекарски совет за да се исклучи било каква сериозна здравствена состојба.

 

Знаци на фебрилен напад:

 • Силно тресење, со стегнати тупаници и заоблен грб.
 • Видливи знаци на треска: топла, зацрвенета кожа и евентуално потење
 • Тресење на телото и треперење на лицето, фиксирани или превртени очи
 • Го задржува здивот, со црвено лице и врат
 • Можно повраќање
 • Губење на контролата на дебелото црево или мочниот меур
 • Губење на свеста

 

Како можете да помогнете:

 • Поставете перници или меки облоги околу детето за насилните движења да не резултираат со повреди. Не треба да го држите детето.
 • Ако нападот на детето бил предизвикан од треска, освежете го со отстранување на постелнина и дел од облека, на пример, маица или пижама; ќе треба да почекате додека не престане нападот. Обезбедете добро снабдување со свеж воздух (внимавајте детето да не настине).
 • Откако ќе престанат нападите, одржувајте ги отворени дишни патишта со ставање на детето во положба за опоравување. Повикајте итна помош.
 • Следете ги виталните знаци, нивото на свест, дишењето и пулсот додека не пристигне итна помош.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Dg.

Preventiva

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Dg.

Terapia

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Dg.

Терапија

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike