Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Vaksinimi është një mënyrë efektive për të mbrojtur shëndetin nga sëmundjet e rënda infektive. Marrja e vaksinës aktivizon sistemin imunitar për të krijuar antitrupa dhe aftësinë për të luftuar disa viruse ose baktere specifike. Vaksinimi konsiderohet si një nga masat parandaluese më efektive për të kontrolluar përhapjen dhe paraqitjen e disa sëmundjeve infektive.

 

Parandalimi i sëmundjeve: Vaksinat janë krijuar për të parandaluar shfaqjen e sëmundjeve të caktuara ose për të reduktuar ashpërsinë e sëmundjeve, nëse аto paraqiten.

Përforcimi i imunitetit: Vaksinat stimulojnë sistemin imunitar për të prodhuar antitrupa me “memorie” për të luftuar në mënyrë efektive kundër disa patogjenëve specifikë.

Mbrojtja e komunitetit: Vaksinimi i një numri të madh njerëzish krijon fenomenin e “imunitetit kolektiv”, i cili mbron edhe grupet vulnerabël, si foshnjat apo ata që nuk mund të vaksinohen për arsye shëndetësore.

 

Ka shumë vaksina kundër sëmundjeve të ndryshme infektive. Disa nga vaksinat më themelore dhe më të përdorura janë:

 

Vaksinat për fëmijë:

 • MMR (fruthi, shytat dhe rubeola)
 • DTP/DTaP (kundër difterisë, tetanozit dhe pertusisit)
 • Hib (kundër Haemophilus influenzae tipi b)
 • IPV (vaksina ndaj poliomielitit)
 • HepB (vaksina e hepatitit B)
 • Lisë së dhenve (vaksina kundër lisë së dhenve)
 • PCV (kundër infeksionit pneumokokal)
 • Rotavirus (vaksina rotavirus)

 

Vaksinat për të rriturit:

 • Td (tetani dhe difteria)
 • Tdap (tetanus, difteria dhe pertusis)
 • Vaksina e gripit (çdo vit)
 • HPV (vaksina kundër human papillomavirusit )
 • HepA dhe HepB (vaksinat e hepatitit A dhe B)

 

Vaksinat për grupet në rrezik shëndetsor:

 • Për udhëtarët që udhëtojnë në vende të caktuara: vaksinimi kundër etheve të verdha, tifos dhe të tjera.
 • Vaksina kundër gripit dhe vaksina të tjera.

 

Është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun tuaj për këshilla profesionale në lidhje me vaksinimin, veçanërisht duke pasur parasysh gjendjen tuaj aktuale shëndetësore.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Превенција | Preventiva

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Dg.

Дијагноза

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Dg.

Terapia

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб