Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Топлотната исцрпеност е благ облик на топлотен удар и се јавува кога телото губи прекумерно количество течности и соли поради долготрајно изложување на високи температури и влажност. Оваа состојба не е толку сериозна како топлотниот удар, но сепак може да предизвика некои симптоми. Некои од вообичаените знаци и симптоми на топлотна исцрпеност вклучуваат:

 

Знаци на топлотна исцрпеност:

 • Срцето може да чука побрзо.
 • Кожата може да биде бледа и ладна.
 • Oпшта слабост.
 • Нагон на гадење и може да повраќа.
 • Главоболка и вртоглавица.
 • Зголемено потење.

 

Како можете да помогнете:

 • Преместете ja жртвата на ладно и засенчено место.
 • Дајте му течности да пие, по можност вода или пијалоци со електролити.
 • Обезбедете му место за одмор.
 • Натерајте го да легне и да ги подигне и потпре нозете за да го подобри протокот на крв во неговиот мозок.
 • Следете ги  витални знаци – ниво на свест, дишење и пулс. Дури и ако жртвата брзо се опорави, советувајте ја да побара лекарска помош.
 • Доколку симптомите продолжат или се влошат, побарајте лекарска помош.

Топлинската исцрпеност може да се спречи ако останете хидрирани и избегнувајќи продолжено изложување на високи температури.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Dg.

Болест

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Dg.

Здравственото знаење

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Dg.

Diagnoza

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!