Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Срцевиот удар најчесто е предизвикан од ненадејна опструкција на снабдувањето со крв на дел од срцевиот мускул – на пример, поради згрутчување во коронарната артерија (коронарна тромбоза). Може да се нарече и миокарден инфаркт. Главниот ризик е дека срцето ќе престане да чука. Аспиринот може да се користи за да се ограничи степенот на оштетување на срцевиот мускул.

 

Знаци на срцев удар:

 • Нестабилна, силна болка во центарот на градниот кош што може да се шири до вилицата и надолу  кон едната или двете раце. За разлика од ангина, болката не се намалува кога жртвата седи или одмора.
 • Скратен здив
 • Непријатност во горниот дел на стомакот
 • Колапс, често без предупредување
 • Ненадејна несвестица или вртоглавица
 • Чувство на претстојна смрт
 • Сини усни
 • Брз, слаб или неправилен пулс
 • Профузно потење
 • Екстремно гушење за воздух (глад за воздух)

 

Како можете да помогнете:

 • Повикајте итна помош. Кажете му на диспечерот дека се сомневате на срцев удар.
 • Наместете ја жртвата во што е можно поудобна положба за да се олесни оптоварувањето на неговото срце. Полуседечка положба, со потпрена глава и рамења и свиткани колена. Поставете перници зад него и под неговите колена.
 • Ако жртвата има лек за ангина, како што се таблети, спреј со пумпа или аеросол, помогнете му да го земе.
 • Следете ги виталните знаци како што се нивото на свест, дишењето и пулсот додека чекате помош.
 • Останете смирени за да избегнете непотребен стрес.
 • Ако жртвата се онесвести и не дише нормално, започнете со кардиопулмонарна реанимација, додека стигне брза помош.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Dg.

Terapia

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Dg.

Болест

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë