Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Strukturat më të buta rreth kockave dhe nyjeve – ligamentet, muskujt dhe tendinat – mund të dëmtohen në disa mënyra. Lëndimet e këtyre indeve të buta zakonisht quhen tendosje dhe ndrydhje. Ato ndodhin kur indi është tepërt i shtrirë dhe pjesërisht ose plotësisht i grisur (këputuar) nga lëvizjet e dhunshme ose të papritura. Për këtë arsye, ndrydhjet dhe tendosjet shpesh ndodhin tek sportistët.

 

Shenjat e lëndimit:

  • Dhimbje dhe ndjeshmëri
  • Vështirësi në lëvizjen e pjesës së dëmtuar, sidomos nëse dëmtimi është në nyje
  • Ënjtje dhe mavijosje në zonën e dëmtimit

 

Si mund të ndihmoni:

  • Ndihmoni viktimën të ulet ose të shtrihet. Mbështeteni pjesën e dëmtuar në një pozicion të rehatshëm, mundësisht të ngritur.
  • Ftojeni zonën e dëmtuar duke aplikuar një kompresë të ftohtë, si për shembull një pako akulli të mbështjellë me një peshqir. Kjo ndihmon në reduktimin e ënjtjes, mavijosjes dhe dhimbjes.
  • Мbështillni një fashë elastike rreth zonës.
  • Mbështetni pjesën e dëmtuar në një pozicion të ngritur për të ndihmuar në minimizimin e mavijosjes dhe ënjtjes në zonë.
  • Kontrolloni qarkullimin përtej fashave çdo dhjetë minuta. Nëse qarkullimi është i dëmtuar, lirojini fashat.
  • Nëse dhimbja është e fortë ose viktima nuk është në gjendje të përdorë pjesën e dëmtuar, këshillojeni viktimën që të pushojë lëndimin dhe më pas të kërkojë kujdes mjekësor për të kontrolluar për këputje të ligamenteve dhe tendinave.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët